avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intoarcere din concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intoarcere din concediu crestere copil

Buna ziua,
M-ar interesa sa stiu ce obligatii are firma la care sunt angajat in momentul intoarcerii mele la munca din concediul de maternitate, adica este obligata sa ma tina angajata pe o perioada de n luni sau ma poate da afara pe diverse motive de a doua zi.Si de asemenea as vrea sa stiu daca eu sunt obligata la ceva( cum ar fi sa mai stau o perioada de n luni angajata in firma respectiva).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:32, 4 August 2010
Societatea este obligata sa va primeasca la serviciu.
Daca doreste sa va concedieze, trebuie sa urmeze procedura legala, in functie de motivele concedierii.
Si pot spune ca angajatorii nu prea respecta procedura legala in cazul concedierilor, prefera sa intimideze angajatul pt a obtine demisia acestuia
Nu aveti nici o obligatie fata de firma. Chiar si a doua zi va puteti depune demisia. Bineinteles cu respectarea termenului de preaviz.
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
ionliliana, utilizator
Sunt si eu mama si trebuie sa ma intorc la servici,angajatorul meu a zis ca nu ma poate primi.
M-am interesat si ca sa beneficiezi de somaj trebuie sa te concedieze nicidecum sa-ti dai demisia. Angajatorul este obligat sa-ti trimita preavizul (15 zile ),se face concedierea cu art 64 alin 1) Codul Muncii.
crispet:
1. Faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii, in baza aceluiasi CIM.
2. Daca postul a fost desfiintat angajatorul va da un preaviz de 20 de zile lucratoare dupa care va concediaza cu art.65(1) din Codul muncii.
3. Sa nu demisionati sau sa faceti cerere de incetarea a CIM deoarece nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Aceasta cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii se face catre angajator? Cu cit timp inainte de reluarea activitatii?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Intoarcere la serviciu dupa concediu maternal val_sorina val_sorina cun ma pot intoarce legal la acelasi loc de munca de unde am plecat in concediu maternal? (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic gabriela81 gabriela81 buna tuturor,am si eu o intrebare,sau mai multe,ma aflu in concediu de crestere al copilului care ar trebui sa se incheie in data de 22 iunie anul curent,am ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc? enelarisa2002 enelarisa2002 BUNA ZIUA,AS VREA SA STIU DACA POT INTRA IN SOMAJ DUPA CIC. INAINTE SA INTRU IN CIC AM LUCRAT APROX.2 ANI SI ACUM PATRONII MI-AU ZIS CA NU MAI AU NEVOIE DE ... (vezi toată discuția)