avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa cic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa cic

buna tuturor,am si eu o intrebare,sau mai multe,ma aflu in concediu de crestere al copilului care ar trebui sa se incheie in data de 22 iunie anul curent,am fost la angajator sa vb in vederea noii angajari dar acesta a fost f evaziv si mai nou a dat chiar si anunt de angajare pt postul de secretara ,pe care-l ocupam. mi-a zis f sec sa merg sa ma interesez pt somaj ca deocamdata eu nu am ce face la el in firma. poate sa faca asa ceva/ si ca sa merg in somaj ce anume tr sa fac? ce acte am nevoie? am lucrat la firma respectiva timp de 2 ani si apoi am intrat in cic. pot beneficia de somaj dc el nu face restructurari de posturi?va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gabriela81 , utilizator 09:35, 7 Mai 2010
In principiu, pe perioada concediului pentru crestere copil raportul dumneavoastra de munca este suspendat, iar la terminarea perioadei de concediu ar trebui sa va intoarceti pe postul avut anterior CIC. In aceasta perioada angajatorul putea angaja pe postul d-voastra pe durata determinata, pana la venirea din CIC.
Daca se impun restructurari, atunci dupa reluarea activitatii poate emite decizie de disponibilizare, dar in alte cazuri, ar trebui sa va intoarceti la locul d-voastra de munca.
multumesc de raspuns,dar....dumnealui (ma refer la angajator) mi-a specificat ca nu mai are nevoie de serviciile mele pt ca in aceasta perioada,cat am stat in cic, am pierdut toate notiunile acumulate in decursul celor 2 ani lucrati la firma,si ca nu-mi mai pot indeplini indatoririle postului (secratara)
pot beneficia de somaj dc nu vrea sa ma primeasca?
mentionez ca firma nu se confrunta cu dificultati si portul respectiv nu are cum sa fie restructurat. are voie sa ma dea in somaj? mi-a zis sa-mi pregatesc dosarul de somaj?
va multumesc
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului ocupat de dvs.).

2. Cand se termina CCC pana la 2 ani (cu cateva zile inainte) mergeti la angajator, faceti o cerere de incetare a suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. Apoi angajatorul trebuie sa desfiinteze postul ocupat de dvs., sa va dea un preaviz de 20 de zile lucratoare apoi sa va dea decizia de concediere.

4. Angajatorul are, in acest caz, niste obligatii legale, date de CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

5. Sa nu faceti cerere de incetare a CIM cu acordul,partilor (art.55b din Codul muncii) sau sa demisionati (art.79 din Codul muncii) ca nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj.


va multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcerea la locul de munca dupa concediu de maternitate erika1980 erika1980 buna ziua, as dori sa intreb si eu pe cineva cum ar trebui sa procedez in cazul meu: in 19 noiembrie mi se termina concediu dematernitate si ar trebui sa ma ... (vezi toată discuția)
Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)
Dupa ccc pot beneficia de somaj? vaida valentin vaida valentin buna ziua pe data de 23.09.2010 trebuia sa incep munca dupa ce am stat acasa cei 2 ani de cic,cand am fost la mine la servici sa ma interesez cand incep au ... (vezi toată discuția)