avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compensatoriu

buna ziua.as dori sa stiu daca beneficiez de salariu compensatoriu avand in vedere ca in cim nu este specificat acest lucru si firma nu are ccm
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:00, 23 Noiembrie 2009
1. Nu e nevoie sa se specifice, expres, in CIM aceasta clauza.
2. Ea este prevazura in CCM al unitatii, al ramurii sau/si in CCMUNN care este obligatoriu pentru toti angajatorii si salariatii din Romania.
3. Va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
dorcea alina a scris:

buna ziua.as dori sa stiu daca beneficiez de salariu compensatoriu avand in vedere ca in cim nu este specificat acest lucru si firma nu are ccm



Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
si daca anagajtorul nu are de unde sa acorde un salar compensatoriu atunci ce face?
melcsy a scris:

si daca anagajtorul nu are de unde sa acorde un salar compensatoriu atunci ce face?


Salariatul supus masurii concedierii, va detine o creanta de natura salariala in cuantumul platilor compensatorii. Aceasta creanta este de rangul I si se poate inscrie cu ea la masa credala daca fostul angajator este in imposibilitate de plata (faliment). Nu exista varianta cu angajatorul nu poate sa plateascaX-(. Asta este legea si angajatorii trebuie sa o respecte.
1. Nu mai puneti aceeasi intrebare pe mai multe topicuri .. astfel incat sa nu fim nevoiti sa stergem intrebarea si raspunsurile , potrivit pct.3.3 din regulamentul de postare.

2. Se paote executa silit bunurile ce apartin angajatorului, in cazul in care nu are bani sa plateasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!! plata compensatie in cazul unei concedieri individuale si in caz de insolventa ContSters60282 ContSters60282 Buna ziua Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume: 1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu art.73 din codul muncii antoheionel antoheionel Sunt inginer de industria lemnului din anul 2004. Ieri am primit o notificare din partea conducerii firmei ca sunt concediat cu art. 65 alin (1) coroborat cu ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Towelie Towelie Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare ... (vezi toată discuția)