Sunt angajata la o firma de un an si 3 luni. Situatia a inceput sa degenereze, astfel ca s-ar putea sa mi se puna in vedere sa demisionez (acest lucru il stiu din surse sigure). In aceasta situatie este intreg departamentul in care lucrez. Insa, in situatia actuala a locurilor de munca, cred ca nimeni nu isi poate permite sa demisioneze si sa steie acasa fara un venit.
Intrebarea este: se poate sa le spun ca nu demisionez si ca daca vor sa scape de mine sa ma deie afara, si care sunt modalitatile prin cae ma poate da afara (probabil prin restructurare de post - presupun eu). In plus, daca le zic acest lucru, conform legii ei nu sunt obligati sa imi ofere un alt post? Daca da, pot sa imi ofere un post de ex de femeie de servici desi eu am post de conducere? Si daca si aici raspunsul este da, si eu refuz acel post ce se intampla? Intreb toate aceste lucruri deoarece este foarte important pentru mine sa beneficiez de somaj.
In cazul demisiei sau in cazul incetarii CIM prin acordul partilor(art.55 C.Mun) nu veti beneficia de indemnizatia de somaj.
Daca vi se va desfiinta postul (Art.65 C.Mun),veti beneficia de indemnizatia de somaj,chiar daca refuzati unul din posturile disponibile.
In primul rand Nu Demisionati. Lasati conducerea firmei sa va dea afara prin desfiintarea postului art 65 al 1 c.m. daca demisionati sunteti privata de drepturile de ajutor social. Daca nu vor sa va desfiinteze postul vo incerca sa va streseze psihic sa va faca sa va dati singura demisia. Cand se procedeaza la astfel de lucruri se ridica anumite semne de intrebare. Probabil nu sunt la zi cu impozite si alte dari la stat si se vor spala pe maini daca demisionati.
Daca aveti post de conducere beneficiati de 20 de zile de preaviz.
Decizia de concediere o puteti contesta in maxim 30 de zile la Tribunali, Iar procesul se solutioneaza mai repede.
Va multumesc pt raspuns. Insa as mai avea o intrebare: daca sunt concediata conform art 65 din CM, pot beneficia de salariu compensatoriu (mentionez ca firma nu este in nicio dificultate financiara)? Si daca sunt concediata conform art 65, presupun ca nu trebuie sa semnez ceea ce primesc si imediat sa contest la Tribunal decizia. Dar daca castig, ei sunt obligati sa ma reangajeze, sau ...?
Conform Art.78.(1) CCMN in cazul concedierii din motive ce nu tin de persoana salariatului primiti cel putin un salariu compensator.Daca aveti un CCM pe unitate care prevede mai multe salarii compensatorii ,le veti primi conform acelor prevederi sau potrivit CCM pe ramura.Verificati neaparat CCM pe ramura,este posibil sa fie trecut un numar mai mare de salarii.
Termenul de contestare al deciziei de concediere este de 3o zile de la data comunicarii deciziei(.art.283 C.mun.),dupa acest termen nu mai puteti formula cererea de chemare in judecata.
Daca veti castiga veti primi despagubiri egale cu salariile si cu celelalte drepturi de care ati fi beneficiat si vor fi obligati sa va reincadreze ,conform Hotararii judecatoresti.In acest caz, va trebui sa restituiti indemnizatia de somaj si salariul compensatoriu,dar veti primi despagubiri salariale.