avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minora cu bebelus de 4luni
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minora cu bebelus de 4luni

va prezint urmatoarea situatie:
Minora(15ani) copil fiind, in urma divortului dintre parinti, este data prin hot.jud.definitiva in ingrijirea mamei. Mama se recasatoreste. Copilul ajunge la varsta de 14 ani si un pic, ramane insarcinata, tatal copilului -nu recunoaste copilul; dar bebelusul este pastrat de mama cu promisiunea "bunicii" ca aceasta o va ajuta la crestere. Dupa nastere fata este pusa sub presiuni din partea mamei si tatalui vitreg ca sa faca plangere si sa-i faca proces baiatului care a lasat-o insarcinata; ceea ce fata nu este de acord! Din urma tensiunilor si violentei de acasa fata ar vrea sa plece de la domiciliul "parintilor" impreuna cu bebelusul si sa stea in ingrijirea unei familii (in care ea are incredere), ca acestia sa-i fie tutori pana la majorat sau pana isi va termina studiile.(este in clasa a9-a si si-a continuat studiile). Familia la care ar vrea sase "refugieze" are domiciliul in strainatate(EU). Ce a-ti adviza-o sa procedeze. Acasa la mama nu vrea sa se intoarca! Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: Mircea Sorin Ganea , Consilier juridic 15:49, 3 Mai 2010
Minora va parasi tara numai cu acordul parintelui caruia a fost incredintata, pana la data cand aceasta va implini varsta de 18 ani .
(sau al parintilor , daca este stabilit si un porgram de vizita ).
Insa , in vederea stabilirii filiatiei fata de tata, poate fi sesizata judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul , oricand.
Asa incat, pentru a beneficia de pensia de intretinere, aceasta instanta de judecata trebuie investita cu o cerere introductiva.
(ganditi-va la avantaje si la toate consecintele ce decurg din aceasta actiune -stabilirea legaturii cu tatal ).

Avand in vedere actele de violente exercitate, fata minora poate parasi domiciliul sau, in vederea protejarii atat pe sine, cat si a copilului.

Sfatul meu este sa fie stabilita legatura de sange dintre acest copil si tata.
Pana la 26 de ani de ani , daca acest copil isi va continua studiile,celui din urma ii incumba o obligatie legala de intretinere .
Totodata, copilul va avea drept la mostenire.
Prin intermediul acestui demers , si , desigur , un mod de comunicare eficient , copilul poate nu va fi privat de prezenta tatalui, esentiala pentru o buna dezvoltare a caracterului acestuia.
In ceea ce priveste disensiunile create de catre parinti , consider ca o discutie atenta, detaliata, poate rezolva multe aspecte nediscutate.
Oricum , pentru proces , e nevoie de incuviintarea lor.


Succes.;)
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Sunt de acord cu cele expuse de Ioana, mai putin cu chestiunea iesirii din tara.
Trebuie sa se gaseasca o cale intrucat are un copil in intretinere.
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

a). minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti si calatoreste in strainatate insotit de acestia sau minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;

b). minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta

- numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia;
- fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau face dovada decesului celuilalt parinte;

Apreciez ca se impune si acordul celuialt parinte, in caz ca exista un drept de vizita al acestuia, pentru a nu fi lezat .
caraybean a scris:

Copilul ajunge la varsta de 14 ani si un pic, ramane insarcinata, tatal copilului -nu recunoaste copilul; dar bebelusul este pastrat de mama cu promisiunea "bunicii" ca aceasta o va ajuta la crestere. Dupa nastere fata este pusa sub presiuni din partea mamei si tatalui vitreg ca sa faca plangere si sa-i faca proces baiatului care a lasat-o insarcinata; ceea ce fata nu este de acord!


Ce varsta are tatal copilului?
O posibilitate in plus de investigat ar fi: femeia de 16 ani care se casatoreste, dobandeste capacitate deplina de exercitiu. Numai ca este nevoie de 16 ani si de un sot.

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma gianialex-nicoleta gianialex-nicoleta am un baietel de 8 ani.nu am fost casatorita cu tatal lui.in certificat poarta numele de familie al tatalui.de la 6 saptamani nici eu nici fiul meu nu l-am ... (vezi toată discuția)
Doresc sa plec din tara cu copiii Lili Sina Lili Sina Sunt o mama, in care Curtea de Apel Timisoara imi incredinteaza spre crestere si educare cei doi copii (17 si 12 ani), decizia fiind irevocabila, fara ca in ... (vezi toată discuția)
Poate fi adus de bunici un copil cu pașaport britanic din românia în uk fără procura de la părinți? Silvia.M Silvia.M Bună ziua. Poate fi adus un copil de 2 ani, cu pașaport britanic, însoțit de bunici, dar fără procura, din România în Anglia? Sau se poate face o ... (vezi toată discuția)