avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... "Drepturi banesti" castigate in instanta de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

"Drepturi banesti" castigate in instanta de pensionari, de la ultimul angajator

As dori sa ne ajutati sa gasim, daca exista, o prevedere legala, in baza careia pensionarii nu trebuie sa tina seama de oug 18/2010.

In calitate de pensionari, nu mai sunt legati de fostul angajator decat prin hotararile judecatoresti definitive, executorii si irevocabile, prin care au castigat "drepturi banesti" (diverse prime), mai multe categorii de diferente salariale si rectificari in cartea de munca.

Ca urmare, pensionarii ar putea apoi sa beneficieze si de recalcularea pensiilor, evident dupa executarea acelor hotarari judecatoresti.

Ce sfaturi ne dati?

Va multumim.
Cel mai recent răspuns: anele2010 , utilizator 14:54, 15 Aprilie 2010
Reclacularea pensiilor este o chestiune distincta de litigile cistigate.Va p[uteti folosi de hotaririle judecatoresti daca s-au retinut pentru sumele cistigate cote de contribuitii sociale
Va multumim pentru raspuns.

Trebuie sa dau cateva detalii, pentru a beneficia de un raspuns mai concret, daca cineva are timp.

Angajatul (pensionat la limita de varsta in 31 aug. 2007) a cumulat pensia cu salariul in perioada 01.09.2007-31.08. 2008, dar in carnetul de munca este trecuta doar perioada 17.09.2007-31.08.2008, deci lipseste o perioada corespunzatoare primei jumatati a lunii sept. 2007. Din acest motiv inca nu a fost posibila solicitarea de recalculare a pensiei (deci s-au pierdut deja aproape 2 ani din sansa de a beneficia de pensie marita, care si asa este mica).
Pentru ca nu a fost posibla o intelegere amiabila cu angajatorul, in cele din urma, a decis justitia ca avem dreptate.
Dar acum exista oug 18/2010 care suspenda executarea ...
Ce se poate face pentru a se respecta o Hot. Judecat., care este executorie , si cuprinde atat “obligatie de a face” cat si “drepturi de natura salariala” pentru o perioada de o jumatate de luna pentru care, evident, se vor retine contributiile la asigurarile sociale.

Multumim.


Interventie moderator
Am rugamintea sa nu mai postati aceeasi intrebare in mai multe forumuri, contravine pct. 3.3 din Regulamentul de postare. Multumesc!

In legatura cu intrebarea dvs.
Nu exista nicio prevedere legala in baza careia sa puteti solicita recalcularea drepturilor de pensie. Respectarea prevederilor OUG nr. 71/2009, astfel cum a fost modificata prin OUG nr. 18/2010, nu este o optiune pentru fostii dvs. angajatori. Ei vor efectua plata drepturilor salariale prevazute in hotarari judecatoresi in procentele si in anii prevazuti in OUG nr. 71/2009.

Dvs. puteti solicita recalcularea drepturilor de pensie numai dupa ce din aceste sume s-a retinut si virat CAS la bugetul asigurarilor sociale de stat.



Imi cer scuze, am sters din greseala mesajul vechi.


Revin la acest subiect deoarece am inteles (recunosc, doar din presa), ca OUG 18/2010 a fost declarata constitutionala.

Reamintesc ca, mai sus, am adus in discutie o Hot. Judecat., care este executorie si cuprinde atat “obligatie de a face” (adaugarea a 15 zile in Carnetul de munca), cat si “drepturi de natura salariala” pt. o perioada de timp foarte mica (aceleasi 15 zile!).

Dar, dispozitiile punctului 2 al articolului unic din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2010, care reglementeaza suspendarea de drept a oricarei proceduri de executare silita in cursul termenelor prevazute la alin. (1) si (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009, modificata si completata, incalca prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutie deoarece, implicit, apare o conditionarea a dreptului la recalculare a pensiei, conditionare care, “este contrara principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor si instituie o discriminare intre cetatenii care se afla, in realitate, in situatii identice.
Potrivit art. 47 alin. (2) din Constitutie, conditiile si criteriile de acordare a pensiei, modul de calcul al cuantumului acesteia, inclusiv recalcularea se stabilesc prin lege. Legiuitorul nu este, insa, in drept ca prin aceste reglementari sa stabileasca un tratament juridic diferentiat pentru situatii egale.” (Decizia nr. 264/2007, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 95 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Decizia Curtii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 283 din 27.04.2007.)

Este posibil sa gresesc, deoarece nu am pregatire juridica, dar in acest caz, este evidenta conditionarea dreptului la recalcularea pensiei doar dupa trecerea perioadelor de timp prevazute in OUG pentru “plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti” (practic, doar atunci se vor putea efectua retinerile pentru contributia la asigurari sociale, din sumele respective).

Va solicit parerea in legatura cu posibilitatea invocarii exceptiei de neconstitutionalitate in baza argumentelor prezentate mai sus (facand o paralela intre Decizia ccr nr. 264/2007 si prevederile OUG 18/2010).

Va multumesc.











Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Aprilie 2010
anele2010, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 18/2010 kormi kormi Buna ziua! Prin OUG. 18/2010, privind executarea hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului ... (vezi toată discuția)
Reactualizare declaratie nominala de plata a cas sava elvira sava elvira Am castigat in instanta plata suplimentului de treapta si de post,dar conform oug.71/2009 unitatea nu a achitat drepturile.Acum fiind pensionara doresc ... (vezi toată discuția)
Oug 71/2009 - drepturi salariale obtinute in instanta Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! OUG 71/2009 reglementeaza drepturile salariale obtinute prin hotariri judecatoresti definitive in cursul anului 2009!! Dar cele din 2010???? NU ... (vezi toată discuția)