Buna ziua! Ma numesc Sorin, am achizitionat un autoturism Matiz nou produs in 2007 in Romania, pe data de 26 ianuarie 2007. Mi s-a spus ca pt a-l inmatricula trebuie sa platesc o taxa in valoare de 11 mil lei, asa zisa taxa de mediu sau taxa speciala de inmatriculare. Eu stiam ca aceasta taxa se plateste doar pt masinile aduse din afara nu si pt cele produse de romanii nostrii. Eu am tot asteptat si nu am platit aceasta taxa, in speranta ca se va rezolva ceva cu ea. Si oricum o voi plati in ultima zi (am 30 zile de cand am luat masina, adica pana pe 24 feb.). Astazi am gasit pe net legea 343/17.07.2006 care spune asa:
"Art. 214. - Sunt scutite de plata taxelor speciale autoturismele, atunci când sunt:
a) încadrate în categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale în vigoare;
b) provenite din donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică, acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate."
Masina pe care am achizionat-o este pe numele tatalui meu. Ma gandesc ca daca tatal meu mi-o doneaza neinmatriculata (cu numere rosii), va trebui sa oa inmatriculez eu, si fiind donata mai trebuie sa platesc taxa de inmatriculare?
Va multumesc!
Da, ai absoluta dreptate! Sorinel, ai gasit! O singura problema totusi: tatal nu trebuie sa ti-o doneze tie, ci... STATULUI!!!!
Este vorba, asa cum ai citit, despre donatii, finantari etc. facute catre... institutii publice etc.
Astfel ca, nemaiavand masina sa o folosesti, nici nu mai conteaza apoi daca mai trebuie platita taxa de inmatriculare!
Deci: ia si plateste taxa, statul s-a exonerat doar pe sine de plata unor taxe.
Bafta!