avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... registrul viticol
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

registrul viticol

Buna !
Stau de 20 de ani cu familia in SUA si anul trecut am mostenit o suprafata de vie care nu a fost inregistrata in registrul viticol. Ce formalitati trebuie sa indeplinesc sa ma pot inscrie in registrul viticol si cu cine trebuie sa iau legatura?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:44, 15 Aprilie 2010
Registrul plantatiilor viticole reprezinta documentul de evidenta pe parcele si soiuri a productiei vitivinicole obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, corespunzator reglementarilor (CE) nr. 2392/1986 si (CEE) nr.649/1987.

Fara a avea o destinatie de utilitate pentru impunere fiscala, Registrul plantatiilor viticole reprezinta unicul mijloc de control asupra folosirii de catre producatorii viticoli a ajutoarelor financiare acordate de Uniunea Europeana.

In vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in anul 2007, in perioada de pregatire a preaderarii a fost necesara si obligatorie introducerea Registrului plantatiilor viticole in viticultura tarii noastre.
Prin Ordinul nr.64/144/2003 al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului adminstratiei publice a fost aprobat modelul Registrului plantatiilor viticole si implementarea acestuia in teritoriu, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr.146/6.03.2003.

Registrul plantatiilor viticole cuprinde:
. Formularul de Declaratie de sortiment viticol;
. Modificarea datelor unei parcele viticole.

Persoanele fizice si juridice completeaza Declaratia de sortiment viticol, in 3 exemplare pentru fiecare parcela viticola cu suprafata mai mare de 100 m², situata in intravilanul si extravilanul localitatilor, pana la data de 15 iunie 2003.
Dupa aceasta data, autorizatiile de plantare si /sau defrisare a vitei de vie, aprobate de Directiile Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara judetene si a municipiului Bucuresti se elibereaza numai cu conditia prezentarii Registrului plantatiilor viticole.

Formularul de Declaratie de sortiment viticol cuprinde:
. Datele personale ale proprietarului parcelei;
. Datele personale ale cultivatorului parcelei;
. Datele parcelei viticole:locatie si caracteristici agrotehnice;
. Numarul tarlalei si parcelei cadastrale (topografice);
. Denumirea soiului (soiurilor ) de vita de vie.

Persoanele fizice si juridice completeaza formularul ,,Modificarea datelor unei parcele viticole" in 3 exemplare, pentru fiecare parcela viticola, ori de cate ori apar chimbari privind proprietarul /cultivatorul parcelei viticole , defrisarea si replantarea vitei de vie din parcela viticola sau prin schimbarea categoriei de folosinta a parcelei viticole, declarata si inregistrata anterior.

Ambele formulare se depun si se inregistreaza in cate 3 exemplare la primaria in a carei raza se afla parcela viticola.
Un exemplar ramane la persoana fizica sau juridica emitenta, un alt exemplar se retine la primarie si primul exemplar se transmite la DGAIA judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Registrul plantatiilor viticole va folosi ca instrument tehnic de control incepand din 2004, asupra modului de folosire a subventiilor acordate de stat producatorilor viticoli si totodata va servi ca document oficial pentru adoptarea de strategii si politici sectoriale, de redresare si consolidare a patrimoniului viticol, fara nici un fel de conotatii de utilizare in scop fiscal.

In vederea implementarii Registrului plantatiilor viticole in teritoriu s-a organizat instruirea specialistilor agricoli din 40 de judete cu profil viticol in cadrul a trei unitati:
. ICDVV Valea Calugareasca pentru judetele din Oltenia, Muntenia si Dobrogea;
. SCDVV Blaj pentru judetele din Transilvania , Banat, Crisana si Maramures;
. SCDVV Iasi pentru judetele din Moldova.

Incepand cu data de 7 mai 2003 se va transmite saptamanal, in fiecare miercuri, la minister, situatia operativa privind inregistrarea formularului de Declaratie de sortiment viticol.
([ link extern ] )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrare pe rod si mijloc fix la vita de vie animis animis Buna ziua, Va rog daca imi spuneti din ce an e considerat mijloc fix vita de vie. Am inteles ca doar din anul 3 cand intra pe rod dar nu am nici o baza ... (vezi toată discuția)
Taierea unui nuc de pe proprietate privata mariapopescu mariapopescu Pentru taierea unui nuc crescut razlet pe proprietate privata este nevoie de autorizatie? Legea din 2008 care completeaza legea pomiculturii din 2003 ce ... (vezi toată discuția)
Impozit in domeniul agricol Palelisabeta Palelisabeta Va rog sa raspundeti la urmatoarea intrebare> Intreprindere Familială care se ocupă cu agricultura, platitoare de TVA, Inregistrată al Registrul ... (vezi toată discuția)