-dupa cateva zile de absente (in jur de 5 zile, depinde de regulamentul intern al fiecarei firme) le desfaceti disciplinar cim
-ca sa nu se mai intample asa ceva, data viitoare sa-i puneti pe angajati sa scrie in cererea de concediu fara plata: "In cazul in care in data de .... nu ma voi prezenta la locul de munca sunt de acord cu desfacerea contractului individual de munca"
Astfel, daca nu se prezinta, intocmiti decizia de incetare cu acordul partilor atasand cererea respectiva.
Bafta
Lipsa nemotivata de la locul de munca constituie abatere disciplinara.Orice faptă, acţiune sau inacţiune, în legătură cu munca, săvârsită cu vinovăţie de salariaţi, prin care se încalcă normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele si dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici, constituie abatere disciplinară si dă dreptul angajatorului de a aplica celor în culpă sancţiuni disciplinare.
Desi, asa cum precizam mai sus, angajatorul dispune de prerogativa disciplinară, având dreptul de a aplica sancţiuni propriilor angajaţi, un asemenea drept nu poate fi exercitat în afara limitelor stabilite prin lege.
Orice sancţiune disciplinară, inclusiv concedierea, se dispune printr-o decizie scrisă, emisă în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data luării la cunostinţă despre săvârsirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârsirii faptei.
Pentru a stabili vinovăţia salariatului si, în funcţie de gravitatea faptei comise, sancţiunea aplicabilă, angajatorul este obligat ca, înainte de aplicarea sancţiunii, să efectueze o cercetare disciplinară prealabilă.
În vederea cercetării disciplinare, angajatorul va numi o comisie din care va face parte, fără drept de vot, în calitate de observator, si un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
Angajatul în cauză va fi convocat în scris de comisia numită de angajator să realizeze cercetarea, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte, precizându-se obiectul, data, ora si locul întrevederii.
Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile amintite, fără un motiv obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea fără efectuarea cercetării disciplinare
Sancţiunile ce pot fi aplicate salariaţilor care comit abateri disciplinare sunt reglementate în mod expres si limitativ de lege. Conform Codului Muncii, sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârseste o abatere disciplinară sunt următoarele: (i) avertisment scris; (ii) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăsi 10 zile lucrătoare1); (iii) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăsi 60 de zile; (iv) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%; (v) reducerea salariului de bază si/sau, după caz, a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10% si (vi) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Decizia de sancţionare se comunică salariatului în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicării salariatului.
Decizia de concediere disciplinară poate fi contestată de salariat în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.Instanţa competentă la care salariatul poate contesta decizia este tribunalul de la domiciliul acestuia.
Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Atât termenul de 30 de zile cât şi termenul de 6 luni menţionate la art. 268 alin. (1) din Codul muncii sunt termene de prescripţie.