avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... returnare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

returnare somaj

Buna ziua

Doresc sa ajut pe cineva in urmatoarea speta si as dori si alte pareri:
Un angajat este concediat cu art.65 alin.1 din CM.Depune actele pentru somaj dar in acelasi timp contesta si decizia de concediere.Primeste circa 3 indemnizatii de somaj dupa care castiga si in instanta dreptul la despagubiri egale cu plata salariilor de care ar fi beneficiat in caz ca ar fi lucrat la acel angajator + reintegrarea pe functia avuta inaintea concedierii.Somajul s-a anulat la data reintegrarii efective, desi angajatul pe perioada somajului nu avut alte venituri din scopuri lucrative.Angajatul primeste decizie de imputare de la somaj ca in termen de 15 zile de la comunicare sa returneze valoarea indemnizatiilor pe motivul ca ar fi beneficiat in mod necuvenit.Care ar fi culpa angajatului care la data respectiva era somer, a primit niste bani cu titlu de despagubire in baza HJ si nu in scop lucrativ si nu a beneficiat de indemnizatie de somaj in acelasi timp cand a inceput sa lucreze efectiv la reintegrare.Are termen de 30 de zile de la comunicare sa conteste la Tribunal.
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 20:09, 26 Iulie 2010
-fiind reintegrat in functie inseamna ca decizia de concediere a fost anulata ceea ce inseamna ca a fost anulat somajul ....rezulta ca indemnizatia a fost primita pe nedrept.
-despagubirea consta in salariile pe acele luni plus toate beneficiile la care ar fi avut dreptul (co,sporuri,etc), ca si cum ar fi fost la servici.Se mai poate adauga si despagubiri materiae sau morale daca sunt dovezi.
- in concluzie, parerea mea este ca s-a procedat corect.
greseala ( vina ) este a angajatorului asa cum a stabilit instanta !!!
de ce nu l-ar putea chema in garantie pe angajator?


p.s.
in ce baza a fost emisa decizia de impunere ?
Ultima modificare: Joi, 15 Aprilie 2010
ctynn, utilizator
SECŢIUNEA a 3-a
Indemnizatia de somaj


Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(11) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, daca aceasta nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsa intre data suspendarii raporturilor de munca sau de serviciu si data incetarii motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsa intre data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu si data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare in munca, daca aceasta perioada nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. j).
(12) Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.
(13) Pentru persoanele incadrate cu contract de munca temporara, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste in functie de durata fiecarei misiuni, respectiv de timpul cat persoanele se afla la dispozitia agentului de munca temporara, intre misiuni.
(2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj si se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.
(3) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (2) beneficiaza de indemnizatii de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii. Art. 46. - Drepturile banesti prevazute la art. 43 fac obiectul executarii silite pentru debite provenite din plata necuvenita a acestora, precum si pentru cazurile prevazute de Codul de procedura civila ori de alte dispozitii legale speciale.

Art. 47. - (1) Sumele platite fara temei legal, cu titlu de indemnizatie de somaj, precum si debitele create in conditiile prezentei legi se recupereaza de la persoanele care le-au primit in mod necuvenit, pe baza deciziilor emise de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatie de somaj se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie legal.
Nu stiu care ar fi culpa angajatorului pentru a fi el supus la returnarea indemnizatiei angajatului, se poate invoca ca vinovatie decizia de concediere data de angajator si desfiintata de sentinta judecatoreasca.


... constatarea nulitatii unui act, in cazul de fata dosar de somaj, nu produce efecte pentru viitor... iar salariatul va putea chema in garantie angajatorului in baza art. 60 cod pr. civ!?
altfel spus decizia de concediere a fost anulata de catre angajator pentru ca instanta asa a dispus si obligat pe angajator!!!
-fiind reintegrat in functie inseamna ca decizia de concediere a fost anulata ceea ce inseamna ca a fost anulat somajul ....rezulta ca indemnizatia a fost primita pe nedrept.
-despagubirea consta in salariile pe acele luni plus toate beneficiile la care ar fi avut dreptul (co,sporuri,etc), ca si cum ar fi fost la servici.Se mai poate adauga si despagubiri materiae sau morale daca sunt dovezi.
- in concluzie, parerea mea este ca s-a procedat corect.


Nu cred ca ai dreptate, din urmatoarele motive:

1) Persoanei respective i-a incetat raportul de munca din motive neimputabile ei (art. 17 al. 1)
2) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
   a) încetării raporturilor de muncă
............... (art. 38 al. 1)
3) Reintegrarea efectiva este ulterioara datei la care s-a pronuntat hotararea => pana la data reintegrarii efective persoana respectiva "nu are loc de muncă, nu realizează venituri ....", adica definitia somerului din Legea 76/ 2002
4) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
   a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni
.......................
(art. 44 Legea 76/ 2002)
5) Salariile pe care trebuie sa le plateasca angajatorul sunt acordate de instanta cu titlu de "despagubire egala cu cuantumul salariilor", creanta care se naste la data pronuntarii hotararii, deci nu sunt venituri realizate pe perioada cat s-a primit indemnizatie de somaj.

Una peste alta, nu exista temei legal pentru retinerea somajului in acest caz.

Ultima modificare: Luni, 26 Iulie 2010
andrei andrei, utilizator

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizatie de somaj? doslea mihaela doslea mihaela am lucrat la o firma 11 luni si 6 zile si la alta firma 30 de zile dar fara continuitate mai exact cu o intrerupere de 30 de zile .Pot beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj somesan somesan Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se beneficiaza de ajutor de somaj daca esti proprietar de teren (24 ari).Multumesc (vezi toată discuția)
Daca sunt la masterat pot beneficia de somaj andreea nicoleta andreea nicoleta In primul rand va multumesc pt ajutor.=D> Eu sunt la masterat in primul an la fara taxa, la anul termin, as dori sa va intreb daca pot beneficia de somaj pt ... (vezi toată discuția)