avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii militare de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii militare de urmas

daca tatal meu a fost maistru militar si a iesit la pensie pe caz de boala ( boala cauzata de mediul de munca de la servici) cand are mama mea dreptul la pensie de urmas si ce acte trebuie depuse? (tatal meu a murit in anul 1999)
VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 09:53, 16 Aprilie 2010
Buna ziua !
In conformitate cu prevederile Legii 64/2001 republicata si actualizata, art.39, "sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei de 55 de ani, daca a avut cel putin 15 ani de casatorie cu persoana decedata si nu realizeaza venituri lunare provenite dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decat jumatate din salariul mediu brut pe economie. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus."
In art. 40 din lege se specifica astfel : " Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe timpul cat este invalid de gradul I sau II, daca a avut cel putin un an de casatorie cu persoana decedata.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs in timpul activitatii, ca urmare a unui accident in timpul si din cauza serviciului, a unui accident asimilat acestuia conform legii, a unei boli contractate in timpul si din cauza indeplinirii serviciului militar, asimilata unei boli profesionale, sau a tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare provenite dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decat un sfert din salariul mediu brut pe economie."
Acestea sunt conditiile in care mama dumneavoastra poate beneficia de pensie de urmas.
Pentru aceasta trebuie sa se adreseze Casei de Pensii a Armatei, prezentand toate actele justificative.
Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas m.a.n irinoaia irinoaia Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la pensia de urmas, in conditiile in care sotul a efectuat stagiul militar in puncte strategice ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ccbn ccbn CARE ESTE VARSTA LA CARE BENEFICIEZ EU DE PENSIA DE URMAS IN CONDITIILE IN CARE SOTU MEU DECEDAT A FOST MILITAR SI S-A PENSIONAT LA 56 ANI SI 5 LUNI IN ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas _ conditii ralu_2008 ralu_2008 o sotie care este casnica (deci nu beneficiaza de sume din fondul public de pensii) beneficiaza de pensia de urmas a sotului care a fost pensionar si in ce ... (vezi toată discuția)