ati citit articolul din Gandul de astazi privitor la administratorii din SA-uri ? Acesta este :
Administratorii si directorii SA-urilor nu mai pot fi angajati ai societatilor pe care le conduc
Dubla calitate, de administrator sau director si angajat, este considerata incompatibilitate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
Zeci de directori si administratori vor trebui sa renunte in cel mai scurt timp la calitatea de angajat la societatile pe care le conduc, in caz contrar fiind pasibili de inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Modificarile aduse de curand legii societatilor comerciale, aplicabile inca din 1 decembrie 2006, stipuleaza clar ca traditionalul contract de munca trebuie inlocuit cu contractul de mandat, in cazul societatilor care au ca sistem de conducere consiliul de administratie si directori. "Administratorii si directorii, in sensul Legii 31/1990, nu pot incheia cu societatea un contract de munca pentru indeplinirea mandatului, ci un contract de administrare/management", se arata in art. 137.1 alin.3 din Legea 441/2006 care modifica legea societatilor comerciale. Intra in aceasta categorie toti directorii care indeplinesc atributii desemnate de catre consiliul de administratie. Chiar daca nu au fost adoptate inca normele de aplicare a acestui act normativ, lucrurile sunt cat de poate de clare si nu lasa loc de interpretari. "Legea in cauza se refera la societatile pe actiuni care sunt conduse de consiliul de administratie - membrii acestuia sunt administratori - care deleaga atributii catre directorul general sau alti directori din societate. Pentru acestia trebuie renuntat la contractul de munca, activitatea lor urmand sa se desfasoare in baza unui altfel de contract, guvernat de regulile mandatului", este explicatia succinta pe care juristii o dau noilor prevederi. Contractele de administrare sau management nu trebuie inregistrate la inspectia muncii si nici nu confera angajatului protectie sociala. Prevederile incluse in acest tip de contract sunt prevazute atat in noua lege a societatilor comerciale, dar pot fi imbunatatite in functie de dorinta patronului. "Prin renuntarea la contractul de munca, salariatul isi pierde unele drepturi conferite de Codul Muncii sau Contractul Colectiv de Munca. O persoana care are un contract de munca este mult mai bine protejata si are mai multe avantaje.
Cand vorbim insa de contractul de administrare sau management putem spune ca persoana in cauza este mult mai usor de sanctionat. Daca nu este competenta, acest contract poate fi intrerupt oricand. Persoana in cauza poate raspunde profesional, iar in cazul in care produce o paguba majora poate fi obligata sa restituie integral acea suma. Astfel, cei care conduc o societate vor fi mai responsabili, vor fi mult mai atenti cand vor semna ceva si vor accepta astfel de functii doar daca se simt bine pregatiti", ne-a declarat unul dintre specialistii unei renumite firme de consultanta.
Presedintele Consiliului National al Intreprinerilor Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, sustine ca eliminarea contractelor de munca ii dezavantajeaza pe cei care au posturi de conducere deoarece le limiteaza anumite drepturi, printre care si dreptul la pensie. Opinie impartasita si de conducerea Asociatiei Oamenilor de Afaceri, care sustine ca directorii si administratorii vor gasi o modalitate de a se angaja la o alta firma, fie si pe un post mai modest, numai sa aiba carte de munca undeva. Cu toate acestea, legislatia in vigoare ofera posibilitatea acumularii vechimei si a cotizarii la sistemul public de pensii. Pentru aceasta, administratorii sau directori pot incheia un contract de administrare cu inspectia muncii pentru a-si plati singuri contributiile la fondul de asigurari sociale si cele de sanatate ori pot opta pentru un sistem privat de asigurare care le va da posibilitatea sa aiba o pensie la batranete si accesul la sistemul sanitar privat.
In ce priveste sanctiunile, in caz de nerespectare a prevederilor legii privind renuntarea la calitatea de angajat, legiuitorul considera ca persoanele care sunt si salariati si administratori ori directori sunt in situatie de incompatibilitate, ceea ce se considera a fi infractiune, pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
Pasii care trebuie urmati pentru a fi in legalitate:
- emiterea unei decizii de incetare a contractului de munca;
- inregistrarea deciziei la inspectia muncii;
- incheierea contractului de administrare sau management cu persoanele aflate in aceasta situatie;
- incheierea unui contract de administrare de catre persoana care doreste sa acumuleze vechime cu inspectia muncii pentru plata asigurarilor sociale si de sanatate.
Companiile scapa de taxe si impozite
Renuntarea la contractele de munca si trecerea la cele de mandat aduce un beneficiu nesperat pentru toate societatile comerciale care se regasesc in aceasta situatie: nu vor mai plati taxele aferente salariilor. Prin contractul de administrare se prevede clar ca administratorul primeste o suma bruta, angajatorul nu mai are de achitat diverse contributii si taxe la diverse fonduri. In ce-l priveste pe "salariat" acesta poate opta pentru a plati contributiile de asigurari sociale sau sanatate, insa va scapa de somaj. Impozitul pe venit este insa obligatoriu. "Noile reglementari pot fi privite si ca o oportunitate pentru companii de a mai scapa de povara contributiilor si taxelor-deloc putine", spun juristii.
Cel mai recent răspuns:
julien_slbz , utilizator
11:35, 21 Februarie 2007