avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata benevola a CAS pentru persoane fara ocupatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata benevola a CAS pentru persoane fara ocupatie

Sunt o persoana in prezent fara ocupatie care are deja 25 de ani stagiu de cotizare.As dori sa-mi platesc benevol CAS-ul astfel incat sa-mi completez stagiul de cotizare dupa noile baremuri ale ,,micutului Boc".
Stie cineva care este cuantumul lunar al CAS-ului ce trebuie platit? Se poate plati si in avans sau trebuie ca in fiecare luna sa merg la Directia Muncii sa stau la cozile alea interminabile?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
aprov, utilizator
Cel mai recent răspuns: aprov , utilizator 13:47, 17 Aprilie 2010
Trebuie sa faceti contract. Sistemul este vechi "micutul boc" nu a facut decat sa mai scada baremul. Cel putin la pensii stiu ca se poate plati anticipat. Sunt si alte metode de plata (la banca de exemplu) fara sa stati la "cozile alea interminabile".
Stiam ca trebuie sa fac contract.Asta chiar ca e veche.Intrebarea mea era daca stie cineva cat trebuie sa platesc pe luna.Iar ,,micutul" sa stiti ca a modificat stagiul de cotizare de la 30 la 35 de ani.Bineinteles nu singur.A avut de partea lui si ,,marele licurici".N-am dreptate?
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult domnule Valeriu Tudor!
Un raspuns avizat,pertinent, complet ,ca dealtfel toate raspunsurile pe care le dati pe forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare limita de varsta orber orber Buna ziua! Mama mea este nascuta pe 7 noiembrie 1951. Nu are stagiul complet de cotizare, are o vechime in munca de 26 de ani si 4 luni si a nascut si crescut ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare sociala paulista paulista Am 56 de ani,o vechime in munca de 12 ani si 3 ani de somaj.Am inteles ca daca as incheia un contract de asigurare sociala as avea unele beneficii cand as iesi ... (vezi toată discuția)
Pensie gabytza maria gabytza maria Mama nascuta la data de 23 septembrie 1953 are o vechime de 9 ani si 8 luni.Poate beneficia de pensie dupa noua lege a pensiilor???????? (vezi toată discuția)