avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... casa construita pe terenul statului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

casa construita pe terenul statului

Am urmatoarea situatie. Locuim in casa bunicilor, care urmeaza ca dupa un timp sa ni se treaca pe nume. De curand am aflat ca terenul pe care este construita casa cica ar apartine statului. In anul 1960, bunicul ar fi primit pamantul, dar fara sa il cumpere. Cica asa era pe vremea aceea. Pe extrasul de carte funciara apare pe numele bunicului astfel ~arator cu casa strada X suprafata 378 mp~, casa e mare cu 2 etaje. Asta nu inseamna ca si pamantul e trecut pe numele sau?
Si in situatia in care ai construita o casa pe un pamant care nu e al tau, ce se intampla cu casa???
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 16:32, 18 Aprilie 2010
puteti sa il revendicati invocand uzucapiunea de 30 ani
ar fi indicat sa consultati un avocat
Daca se afla in posesia familiei dv de 30 de ani si ati gestionat gospodaria precum un bun proprietar puteti cere unei instante recunoasterea dreptuli de proprietar invocand uzucapiunea.

In cazul in care terenul apartine de domeniul public el este insesizabil, inalienabil si imprescriptibil si astfel nu puteti invoca uzucapiunea doar sa concesionati terenul, dar avand in vedere cutuma prin care se transmitea dreptul de proprietar pe vremea aceea al unui teren (respectiv aplicare legi civile in timp unde invocati ultraactivitatea legi), aveti toate sansele sa obtineti terenul. Consultati un avocat

Va urez succes!
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
Paul-Cristian Blazi, Consilier juridic
Daca terenul este proprietate privata a statului/unitatii administrativ teritoriale, nu va recomand actiunea in uzucapiune decat ca ultima varianta (dureaza si costa destul de scump). In masura in care este posibil, discutati la primarie despre posibilitate obtinerii Ordinului prefectului pentru terenul in cauza, in baza art. 23 din legea 18/1991. Dosarul se depune la primarie si contine:
- cerere;
- acte stare civila solicitant;
- schita cadastrala a terenului in cauza;
- extras registru posesori 1990 si registru agricol 1986-1990 pentru pozitia de rol aferenta gospodariei (se gasesc la primarie);
- istoric de rol fiscal (din care reiese dovada platii impozitului);
- declaratii vecini cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate (daca suprafata curtii, existenta la masuratori, depaseste pe cea aflata in evidentele primariei).
Ordinul prefectului reprezinta varianta administrativa de constatare a existentei dreptului de proprietate, nu implica instanta de judecata si va fi emis pe numele persoanei care aparea in 1990 ca posesor al imobilului (daca intre timp persoana a decedat, se va depune la dosar un certificat de mostenitor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiuni ContSters127432 ContSters127432 In anul 1959 tatal meu , actualmente decedat,a construit o casa de locuit cu suprafata utila de 48 mp.,un grajdi si anexe pe o suprafata de teren de 600 mp. ... (vezi toată discuția)
Obtinere ordinul prefectului ciausu domnica ciausu domnica Buna ziua in anul 196x parintii mei au cumparat un teren in baza unei chitante de mana. Pe acel teren au ridicat o casa . La primarie exista un rol deschis ... (vezi toată discuția)
Avem drept de uzucapiune? ruscrina77 ruscrina77 buna ziua tatalui meu ia construit bunicul o casa cam prin 1968 , deatunci parintii mei folosesc terenul de sub casa si inca vreo 15 arii in spatele surii, nu ... (vezi toată discuția)