avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... SC calomniata pe un site de referinta
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

SC calomniata pe un site de referinta

Este vorba de o societate care ofera servicii pe internet si care a fost vorbita de rau pe un site de referinta care are un numar mare de vizitatori . Respectivele comentarii au fost scrise de fosti clienti care si-au exprimat nemultumirile intr un mod care poate leza interesele firmei. Mai precis acest fost client a inteles gresit preturile si serviciul oferit iar dupa ce a platit si-a epuizat foarte repede serviciul oferit, ceea ce l-a facut sa renunte la aceste servicii.
Acum insa a scris un comentariu pe internet de genul: nu cumparati de la firma X pentru ca ei cauta sa va ia toti banii si nu va garanteaza serviciul... firma X nu este de incredere... sa nu va cumparati de la firma x pentru ca vinde la preturi mari... firma X cauta sa va insele la preturi... etc. Pe langa acele comentarii altii mai adauga astfel de comentarii care nu sunt sustinute cu nici un argument real care sa poate fi confirmat sau contrazis si pur si simplu afirmatii rautacioase care au efectul de indeparta potentiali clienti.
Pentru o societate care are domeniul de activitate pe internet o astfel de practica o afecteaza in mod direct .
Situatia e ca aceste persoane isi posteaza comentariile pe un site de referinta citit de un numar mare de utilizatori. Am cerut administatorilor sa analizeze astfel de cometarii de pe situl lor dar dupa ce intr o prima faza au sters articolul, apoi l-au repus pe pagina.
Intrebarea e ce se poate face in aceasta situatie daca acest site nu vrea sa elimine aceste afirmatii nejustificate scrise de niste oameni care au intentii rautacioase si care au consecinta pierderii clientilor pentru firma.
Cel mai recent răspuns: miliardar , utilizator 19:45, 20 Aprilie 2010
Parerea mea ca este dreptul la libera exprimare chiar daca acesta e intr-un fel imoral si din pacate mare lucru nu prea puteti face. Daca veti reusi sa scoateti comenturile de pe situl cu pricina, protagonisti acestor mesaj se pot muta usor pe alt site/forum cu trafic bogat si mai tarziu pe un altul. Practic nu puteti opri exprimarea libera a internetului.
Ceea ce puteti face este sa va faceti la randul dumneavoastra prin posturi cu firma reclama pozitiva, oferte si sa garantati la un serviciu de calitate.

Legal vorbind nu cred ca in Romania o instanta ar admite o actiune in care mijloc de proba ar fii niste comenturi, si tot legal vorbind nici nu cred ca se pot admite ca probe (vorbind de probe informatice) pentru simplu fapt ca nu se pot dovedi autorii acestora.
Exista anumite prevederi in lege a dreptului informatic, dar nu stiu cam ce prevederi sunt pe partea civila. Penal vorbind exista Infractiuni prevazute in legi speciale care fac referire la infractiunile informatice, etc

Va urez succes!
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
Paul-Cristian Blazi, Consilier juridic
Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 2.500.000 lei la 130.000.000 lei.
Acesta este continutul art.206 din Codul penal (inca in vigoare, asa cum e el, invechit si demodat).
Faceti plangere penala la IGP - directia de investigare a fraudelor. Daca nu sunt ei competenti, vor trimite plangerea la directia competenta.
Pana astazi se stia numele autorului, pentru ca era semnat comentul. Dar astazi siteul respectiv la facut anonim, si mai mult de atat administratorul sitului a afirmat ca nu va sterge respectivul articol ci ISI ASUMA TOATA RASPUNDEREA pentru tot ce scrie in acel articol.
Ideea articolului este ca serviciile firmei sunt de proasta calitate si aceasta persoana nu recomanda respectivele servicii. Nu sunt argumente, nu sunt dovezi, ci doar niste afirmatii aruncate pe un site. In urma acetui articol au aparut si mai multe comenturi si discutii cu privire la aceste afirmatii.
Intreb inca o data, unde se incadreaza o asemenea fapta, si unde ne putem adresa? eu am zis ca e calomnie, dar nu stiu exact unde se incadreaza.
Domnule miliardar fiti sigur ca in instanta nu isi mai asuma nimeni raspunderea pentru afirmarea unui lucru ce ar lutea sa ii provoace un prejudiciu material.
1. Probarea acestui lucru este practic imposibil, vorbim de art. 206 din Codul penal care face referire la, Afirmarea in public, iar la speta in cauza este vorba de retea informatica mondiala la care are acces publicul sub anonimat, care poate sa se de drept oricine de oriunde si sa afirme orice sub o identitate falsa fara ca sa i se poata face posibila aflarea identitati reale
2. Dv. ca reclamant va revine sarcina probei, si vreau sa va intreb cu ce o sa probati actiunea?
Afirmarea in public trebuie probata, NU SE PREZUMA, in cazul dv. nu puteti veni cu probe (tip: Print-Screen), si martori practic nu exista.
Imi pare rau dar nu prea vad ce sanse aveti in instanta, pentru a proba art. 206 in situatia dv. este foarte greu si interpretand legea literal nu prea as incadra speta la "dispret public".

Va urez succes.
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
Paul-Cristian Blazi, Consilier juridic
Consider ca postarea unei informatii pe internet intruneste caracteristicile unei "afirmari in public" si exista si mijloacele tehnice si legale de probare a existentei informatiei (nu neaparat print screen).

Problema pe care eu o vad este alta insa: justificarea unui prejudiciu de catre firma in cauza pentru ca avem pe de o parte dreptul utilizatorului la libera exprimare si pe de alta dreptul dumneavoastra la "imagine" si in consecinta ar trebui sa dovediti depasirea libertatii de exprimare si lezarea dvs, "jus est ars boni et aequi, honeste vivere alterum non laedere".

Ce faceti insa in situatia in care, urmare a mesajului respectiv au aparut reactii de la mai multi clienti nemultumiti de servicii, fapt care creaza o proasta reputatie societatii si justifica reactia initiala a utilizatorului?

ar mai oferi instanta daune pentru afirmarea in public a unui fapt notoriu? :)

Alte discuții în legătură

Calomnie prin comentarii la articole online mihaela_1968 mihaela_1968 Exista vreun temei legal pentru a afla cine sta in spatele unor comentarii calomnioase la articole din presa online? Cineva face tot felul de afirmatii false ... (vezi toată discuția)
Fals/furt de identitate-deschidere adresa email dciurba dciurba Care ar fi baza legala in cazul in care cineva mi-a creat un profil pe internet, o adresa de email si in aceasta perioada a corespondat in numele meu pentru ... (vezi toată discuția)
Se poate considera calomnie? DANCAPITAN65 DANCAPITAN65 Sunt in divort cu sotia, eu am depus divortul. Acum a inaintat si ea cerere de divort, insa in ea sunt o multime de neadevaruri, printre care si faptul ca am ... (vezi toată discuția)