Buna ziua.Va rog,daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Lucrez la o institutie publica .In luna octombrie ,o parte dintr salariati trebuie sa faca o deplasare in China.Pretul biletelor depaseste peste 7 000 Euro.Nu am mai fost pusi niciodata intr-o astfel de situatie si nu stim cum sa procedem.Am avut dificultati a o obtine de la compania aeriana un contract .Se pare ca acest contract sunt dispusi sa-l semneze doar agentiile care se ocupa cu vanzarea biletelor de avion..L-am obtinut in cele din urma.Nimeni nu stie nimic de SEAP.Nu stiu cum sa procedem.Trebuie sa facem o licitatie sau care este sfatul dumneavoastra in aceasta problema,.Mii de multumiri si multa sanatate va doresc.
Conform OUG 34, pana la 15000 euro, valoare totala a achizitiilor, se poate face achizitie directa pe baza de document justificativ, care in principiu este factura.
Dar OUG 34 se aplica doar pentru activitati relevante, ori eu ma indoiesc ca deplasarea unei delegatii este activitate relevanta pentru institutia dvs..:stunned:
In plus, deplasarea delegatiilor in strainatate, inclusiv cheltuielile de transport ptr. acestea, se supune HG518/1995, cu modificarile ulterioare, iar achizitia de bilete in acest caz, nu prea are treaba cu OUG34, de aceea nici agentiile nu prea au habar de SEAP . Asa ca puteti cumpara direct bilete linistita, cu respectarea conditiilor din HG 518.=D>
Pt. bilete de avion se aplica oug 34 nu alta legislatie. Operatorii de transport aerian nu sunt interesati dee achizitie, nicidecum ca n-au auzit de seap. Una peste alta, atata timp cat achizitia dvs. nu depaseste 15.000 de euro, puteti cumpara biletele fara procedura de achizitie publica.
Interesant. Voi comunica sefilor ca au decontat gresit, din 2006, biletele de autobuz, tren, avion, necesare deplasarii celor 10.000 de angajati, intrucat ar trebui sa prevada in PAAP si sa organizeze o mica licitatie deschisa ptr. cumpararea de bilete de autobuz, una ptr. tren, una ptr. bilete de avion, una ptr.cazare in China, una ptr. taxa de participare la congrese, etc, etc... Exista anumite cheltuieli si venituri carora nu li se aplica OUG 34- energie, deplasarea si cazarea personalului in interes de serviciu, locuinte sociale, chirii, etc.
Raman la parerea mea, ar fi ptr. prima oara in viata cand as auzi ca efectuarea(cumpararea de bilete) si decontarea cheltuielilor de transport cu personalul din delegatii, inclusiv deplasarea delegatiilor in strainatate, se face in baza OUG 34.
Cititi totusi HG 518/1995, care reglementeaza deplasarea delegatiilor.
Hotararea nr. 518 din 10 iulie 1995 (*actualizata*), privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar stabileste, asa cum reiese si din titulatura legii, drepturi si obligatii pentru personalul roman trimis in strainatate si in niciun caz nu stabileste reguli de achizitie a serviciilor de calatorie. Sunt doua lucruri fundamental distincte . Achizitiile publice sunt reglemnetate de OUG 34/ 2006 si nu de alta lege. Odata cu aparitia OUG 34/2006 doar in conditiile stabilite in textul acestei legi se poate deroga de la prevederile ei.
Aveti dreptate referitor la obiectul celor 2 legi, una reglementeaza modul de organizare a delegatiilor, iar cealalta modul de organizare a achizitiilor publice.
Dar autoritatea dvs. contractanta a cumparat vreodata prin procedura de achizitie, bilete ptr. delegatie? Sau cazarea ptr. delegatie, in China? Sau bilete pentru transport local?
Fizic, nici nu se poate. Ex: Fac o licitatie, datorita valorii, in mai, ptr. transport aerian in China, Taiwan, Argentina pe 3 loturi, cu 3 castigatori, ptr. ca nimeni nu-mi furnizeaza bilete ptr. toate 3. In iunie apare necesara o deplasare ptr. luna iulie, in Africa de Sud. Cand mai fac o licitatie? Fac NFPA cu unul din cei 3 castigatori, in ce conditii?Ma duc cu trenul, ca are alt CPV?
Eu nu am vazut vreun minister, care are cheltuieli foarte mari, cu mult peste 15000 euro ptr. fiecare CPV, organizand procedura ptr. asa ceva-transport de delegatii.
Exista anumite categorii de cheltuieli care nu pot fi incadrate ca achizitii. Faceti, va rog distinctie intre o achizitie si efectuarea unei cheltuieli.Plata biletelor de calatorie pentru o delegatie nu reprezinta achizitie de prestari servicii de transport personal, in sensul OUG 34, reprezinta o cheltuiala cu deplasarea personalului. Chiar si in contabilitate, cele 2 cheltuieli sunt evidentiate prin conturi distincte(624 si 625).
Aceasta este parerea mea, argumentele contra din partea dvs. sunt binevenite.