Buna ziua,
Am si eu o nelamurire privind constituirea ca parte civila ulterior citirii actului de sesizare, este normal acest lucru avand in vedere ca prin asta se incalca art 15 cpp?
De ce a admis judecatoria sect 6 o astfel de cerere si de ce l-a obligat pe inculpat sa plateasca aceste daune fara ca inculpatul sa isi exprime acordul|?
Acum urmeaza apelul dar vroiam sa va intreb pana la apel nu se mai poate face nimic impotriva acestei incalcari de lege facute chiar de judecatorie?
Am auzit si eu ca in practica judiciara se intampla asa.
Ar trebui sa ne explicati dvs. cu a motivat instanta deoarece de auzit am auzit de la colegi care erau surprinsi dar de vazut nu am vazut niciodata o asemenea motivare.
NU S-A MOTIVAT INCA SENTINTA CARE O ADUCE PE ACEASTA PARTE CIVILA IN "DECOR" CU TOATE CA IN DATA DE 30.03.2010 CAND S-A CITIT ACTUL DE SESIZARE a spus ca nu are daune .. sentinta s-a dat pe 13/04.2010 si este trecuta ca parte civila!
In ce tara traim?
Oricum e anormal acest lucru pentru ca incalca codurile in vigoare, deci..
Ca parte vatamata si ultrior ca parte civila nu trebuie sa dovedesti solid ca ai suferit o dauna materiala?e normal sa fii parte vatamata sau civila fara sa iti dovedesti "paguba"? sa fii doar "conex" la un pagubit care a adus probe, si sa spui ca ai avut acelasi fel de pagube in aceleasi conditii?
Daca cele relatate de dvs.sunt reale,pana la motivarea sentintei se pot face doar prezumtii.
Dar si acesta poate fi un motiv care ar trebui avut in vedere in calea de atac.
Asa cum spuneam, am mai auzit de astfel de hotarari dar nu am vazut niciuna.
Nici nu m-a interesat daca s-a declarat sau nu apel in cazurile respective pentru ca eu nu am patit asa ceva.
De principiu, eu tind sa cred ca hotararea instantei este nelegala dar fara a analiza motivarea instantei nu pot decat sa cred.
Insa legea este clara.
Se mai merge pe ideea ca daca inculpatul nu se opune nu sunt probleme, dar nici asa nu consider ca ar fi conform legii ( art 15 alin. (2) C. pr. pen) intrucat legea este clara si nu face nicio distinctie.
Poate ca se merge pe considerentul ca fiind vorba de latura civila a cauzei este vorba de norme de drept dispozitive si nu imperative.
Insa nici o asemenea motivare nu o consider legala intrucat apreciez ca, este vorba de o dispozitie legala imperativa care prevede un termen limita.
Daune
mironescu valentin
Din parte vatamata,daca ma constitui parte civila,in proces penal in care sunt m-ai multi inculpati. Care sunt sansele sa ma indrept cu pretentii catre toti ... (vezi toată discuția)