avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Constituire parte civila ulterior citirii actului de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Constituire parte civila ulterior citirii actului de sesizare!

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire privind constituirea ca parte civila ulterior citirii actului de sesizare, este normal acest lucru avand in vedere ca prin asta se incalca art 15 cpp?
De ce a admis judecatoria sect 6 o astfel de cerere si de ce l-a obligat pe inculpat sa plateasca aceste daune fara ca inculpatul sa isi exprime acordul|?
Acum urmeaza apelul dar vroiam sa va intreb pana la apel nu se mai poate face nimic impotriva acestei incalcari de lege facute chiar de judecatorie?

Multumesc!:O
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
ContSters125947, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 10:50, 23 Aprilie 2010
Am auzit si eu ca in practica judiciara se intampla asa.
Ar trebui sa ne explicati dvs. cu a motivat instanta deoarece de auzit am auzit de la colegi care erau surprinsi dar de vazut nu am vazut niciodata o asemenea motivare.

avocat Claudiu Lascoschi
NU S-A MOTIVAT INCA SENTINTA CARE O ADUCE PE ACEASTA PARTE CIVILA IN "DECOR" CU TOATE CA IN DATA DE 30.03.2010 CAND S-A CITIT ACTUL DE SESIZARE a spus ca nu are daune .. sentinta s-a dat pe 13/04.2010 si este trecuta ca parte civila!
In ce tara traim?
Oricum e anormal acest lucru pentru ca incalca codurile in vigoare, deci..
Ca parte vatamata si ultrior ca parte civila nu trebuie sa dovedesti solid ca ai suferit o dauna materiala?e normal sa fii parte vatamata sau civila fara sa iti dovedesti "paguba"? sa fii doar "conex" la un pagubit care a adus probe, si sa spui ca ai avut acelasi fel de pagube in aceleasi conditii?
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
ContSters125947, utilizator
Daca cele relatate de dvs.sunt reale,pana la motivarea sentintei se pot face doar prezumtii.
Dar si acesta poate fi un motiv care ar trebui avut in vedere in calea de atac.
Asa cum spuneam, am mai auzit de astfel de hotarari dar nu am vazut niciuna.
Nici nu m-a interesat daca s-a declarat sau nu apel in cazurile respective pentru ca eu nu am patit asa ceva.
De principiu, eu tind sa cred ca hotararea instantei este nelegala dar fara a analiza motivarea instantei nu pot decat sa cred.
Insa legea este clara.
Se mai merge pe ideea ca daca inculpatul nu se opune nu sunt probleme, dar nici asa nu consider ca ar fi conform legii ( art 15 alin. (2) C. pr. pen) intrucat legea este clara si nu face nicio distinctie.
Poate ca se merge pe considerentul ca fiind vorba de latura civila a cauzei este vorba de norme de drept dispozitive si nu imperative.
Insa nici o asemenea motivare nu o consider legala intrucat apreciez ca, este vorba de o dispozitie legala imperativa care prevede un termen limita.

avocat Claudiu Lascoschi
Dispozitia este imperativa si pentru ca exista si un termen este nelegala.

Alte discuții în legătură

Caut penalist incisiv PARTEVATAMATA2010 PARTEVATAMATA2010 Caut avocat pentru recurs impotriva rezolutiei procuraturii de NUP (vezi toată discuția)
Neagravarea situatiei in propriul apel ContSters126381 ContSters126381 Am o nelamurire . La art 372 Cpp se precizeaza \" instanta de apel nu poate crea o situatie mai grava ptr cel care a declarat apel \" . Presupunand ca instanta ... (vezi toată discuția)
Daune mironescu valentin mironescu valentin Din parte vatamata,daca ma constitui parte civila,in proces penal in care sunt m-ai multi inculpati. Care sunt sansele sa ma indrept cu pretentii catre toti ... (vezi toată discuția)