avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... informatii utile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

informatii utile

Am grija de o pesoana in varsta de 88 de ani locuiesc la ea cu copilul, ea mi-a facut un testament acum o luna insa acolo nu e trecuta nici o clauza de ingrijire. In trecut d-na a mai avut astfel de testamente facute si cu alte persoane pe care la un moment dat le-a desfacut. Pe contractul de locuinta sunt trecute 2 persoane, ea si fiul sotului care a decedat, alti copii sau rude nu are. Eu sunt nelinistita deoarece fiul sotului este o persoana f. dificila.Pot eu sa fiu sigura ca nu voi fi atacata dupa moartea ei de fiu?sau de altcineva.Ma mai gandesc si la faptul ca dupa moarte voi cheltui destui bani si pentru succesiune sau cine mai stie pentru ce......
Poate ca ar fi fost mai bine daca faceam un contract de vanzare -cumparare cu uzufruct viager!!!!!!!!!!!
Va multumesc pentru timp si pentru raspunsuri anticipat.
Cu drag Otilia
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:12, 20 Aprilie 2010
Daca este fiul sotului, nu si al ei, nu are drept la mostenirea ei.
Deci nu poate ataca nimic.

Dar, daca e si el co-proprietar, dvs. veti intra in posesia partii care apartine doamnei, deci oricum veti fi co-proprietar cu acest fiu vitreg, cu alte cuvinte daca e o persoana dificila, nu puteti scapa de el. Probabil veti face partajul/iesirea din indiviziune si se va plati o sulta celui dintre dvs. care va ramane cu imobilul.

Era bine sa faceti alt act, daca spuneti ca tot se razgandeste, dar in situatia de fata, avand in vedere ca fiul e vitreg, nu poate ataca. Doar sa nu se mai razgandeasca doamna...
Testamentul poate fi revocat :
- tacit prin alt testament ulterior primului care sa cuprinda aceleasi bunuri testate si in primul;
- expres, la notar.
Testatoarea poate testa numai cu privire la bunurile ce se vor gasi la moartea sa.
Daca coproprietar al bunului este fiul fostului sau sot, acesta nu o poate mosteni si nici ataca un testament.
Este posibila insa ca testamentul sa fie revocat de testatoare in timpul vietii sale, fara stirea dv., astfel incat, dupa moartea ei sa aflati de fapt ca nu aveti nimic.
Eu va recomand incheierea unui contract de intretinere, astfel incat sa stiti ca, daca tot acordati intretinere batranei, nu va fi in zadar.
Nu va recomand incheierea unui contract de vanzare daca nu achitati in fapt un pret. ;)
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
Corina Capotã, Avocat
Atata testamentul cat si un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager ar putea fi atatcate dupa decesul acestei doamne. In ceea ce priveste asigurarea dvs, pentru un astfel de proces, eu va sfatuiesc sa pastrati toate facturile si bonurile de cumparaturi pe care le faceti pentru aceasta doamna, medicamente etc...Dupa inmormantare de asemenea pastrati tioate facturile, acolo unde primiti si ar fi bine sa aveti pe langa dvs o persoana care sa nu va fie ruda, in caz de proces sa va poata furniza o declaratie in calitate de martor.

Cu stima
Varianta cea mai optima din punctul meu de vedere este incheierea unui contract- de vanzare cumparare cu clauza de intretinere , cu intrare in stapanirea de drept de la data incheierii contractului si in fapt de la data decesului, deci si cu uzufruct viager.Aveti insa o problema pentru ca pe contractul de proprietate este si fiul, deci vanzarea ar trebui sa se faca impreuna cu acesta.
De asemenea, avand in vedere varsta inaintata a vanzatoarei, mi-as lua masura de precautie ca inainte cu 1 zi de vanzare sa fiu in posesia unui act medical din care sa rezulte ca aceasta este in deplinatatea facultatilor mintale, pentru ca in lipsa unui asemenea act apar probleme ulterior.
intrucat bunul e comun cu sotul (decedat, dar cu mostenitori) nu avea cum sa va faca contract de imprumut cu clauza decat dupa succesiune, pt partea ei de mostenire. ce a scris pe testament? dansa nu are in proprietate intreg apartamentul.
oricum se poate razgandi, oricum se va ataca de catre fiu dupa decesul ei.
aveti toate motivele sa fiti nelinistita
daca aveti posibilitatea, convingeti-o sa dezbata succesiunea dupa sot, in momentul asta doamnei ii revine 3/4 din ap ( sper sa am dreptate). si apoi sa va faca testament pe bucata asta. fiul sotului nu o mosteneste pe doamna dupa deces. va ramane sa-l despagubiti pe fiu pt partea lui

Alte discuții în legătură

Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Diferente testament sau donatie angi84 angi84 Buna ziua, Vecina mea are o dilema si vreau sa o ajut. Ea are un apartament pe numele ei si nu are copii. I-a mostenit partea sotului (care a decedat), iar ... (vezi toată discuția)
Mostenire catre un fiu biologic cu alti parinti in certificatul de nastere pyanystul pyanystul Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in legatura cu o problema legata de o mostenire, o sa descriu putin diferit problema poate este mai usor de ... (vezi toată discuția)