avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mostenire catre un fiu biologic cu alti parinti in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mostenire catre un fiu biologic cu alti parinti in certificatul de nastere

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in legatura cu o problema legata de o mostenire, o sa descriu putin diferit problema poate este mai usor de inteles:

-Tatal meu biologic (Manolache) casatorit cu doamna Manolache (1970) din care rezulta fiica Manolache Ioana.

-Divort dupa cativa ani!

-Tatal meu biologic (Manolache) incepe concubinajul cu doamna Andrei (1975) rezultand fiul Andrei Razvan (eu).

Mama mea biologica (Andrei) se desparte de tatal meu biologic (Manolache) si ma trece pe numele ei.Eu avand in certificatul de nastere mama Andrei iar tatal (care nu este biologic) o alta persoana pe care nu am cunoscut-o niciodata.Ambii mei parinti din certificatul de nastere (mama biologica si tatal nebiologic) sunt decedati.

Numele meu de familie in prezent fiind Andrei si nu Manolache

In concluzie, tatal meu biologic are 2 copii: Manolache Ioana si Andrei Razvan(eu), el vrea sa imi lase mie mostenire toata casa pentru ca eu am fost incredintat lui de la 2 ani spre crestere, el m-a crescut, iar pe fata lui nu a vazut-o decat de cateva ori in toata viata lui.
Ce demersuri legale as putea face eu, Andrei Razvan, fiul lui biologic, dar care nu ii port numele, pentru a fi sigur ca fata lui biologica, Manolache Ioana, care ii poarta numele, nu va venii peste cativa ani de la moartea tatalui nostru si sa imi ia toata casa sau parte din aceasta, desi dorinta tatalui nostru in acest moment este sa imi lase mie in totalitate mostinere?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2022
pyanystul, utilizator
Cel mai recent răspuns: pyanystul , utilizator 20:14, 25 Mai 2022
va e mai usor dat fiind faptul ca nu va e tata in acte, semnati cu el un contract de intretinere.
daca vrea sa va lase dupa moarte, e mai greu ca doamna poate ataca testamentul si v ia jumatate din casa ( sau un sfert daca intre timp va rezolvati problema cu actele si deveniti fiul lui si in acte).
consider ca prin contractul de intretinere va rezolvati problema, sta in casa omul linistit pana la deces ca isi rezerva drept de uzufruct si mai e si intretinut de dvs .
daca nu vreti sa il intretineti, ramaneti la varianta testaqment, dar riscati ca fata sa nu fie de acord cu el.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2022
gi-jane2, moderator
Va vinde si ii platiti un pret care sa nu fie derizoriu. Nefiind fiul lui in acte, nu va putea nimeni ataca actul ca fiind donatie deghizata. Cu uzufruct viager, intretinere, cum va intelegeti, daca nu dispuneti de o suma.
In conditiile in care nu dispun de suma de bani pentru virament bancar in cazul unui act de vanzare cumparare, acea clauza de intretinere ma scuteste de dovada platii in contract vanzare cumparare? sau uzufructul viager?

irina.pricop a scris:

Va vinde si ii platiti un pret care sa nu fie derizoriu. Nefiind fiul lui in acte, nu va putea nimeni ataca actul ca fiind donatie deghizata. Cu uzufruct viager, intretinere, cum va intelegeti, daca nu dispuneti de o suma.

Da. Intretinere cu uzufruct viager ca sa aiba si tata siguranta ca ramane in casa pana la sfarsitul vietii. Dar trebuie sa va achitati de obligatia de intretinere fiindca acesta este un act ce poate fi desfiintat de insusi beneficiarul lui (tatal) daca nu va indepliniti obligatia. Nefigurand ca fiul lui in acte, mai greu sa desfiinteze cineva, fie chiar si fiica luii (sora vitrega) un asemenea act. As spune chiar aproape de imposibil fiindca practic sunteti un strain. Dar este imperativa indeplinirea obligatiei de intretinere.
Mama dvs era căsătorită cu altcineva când v-ati născut?

Alte discuții în legătură

Chirie la primarie si habitatie viagera MarcusPopovici MarcusPopovici Buna ziua. As dori un sfat in urmatoarea situatie: am mostenit jumatate de casa de la tata si as vrea sa cumpar cealalta jumatate, de la o doamna de 78 de ani, ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului flaviac flaviac as vrea sa stiu care sunt consecintele in cazul in care copilul nu poarta numele tatalui biologic, tatal biologic este trecut in certificatul de nastere, dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori ... Daaris Daaris Buna ziua. Întâmpin o situație puțin neclara si aș dori un sfat. Soțul mamei mele a murit recent (tată vitreg) iar împreună au 3 copii. El mai avea ... (vezi toată discuția)