avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA servicii accesorii transp. naval international
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA servicii accesorii transp. naval international

Un prestator roman de servicii de natura incarcarii produselor finite pe o nava in vederea efectuarii transportului international, mi-a facturat serviciile respective cu TVA 19%; motivatia prestatorului este, pe de o parte, ca aceste servicii accesorii transportului nu constituie servicii efectuate pentru nevoile directe ale navelor si/sau incarcaturii acestora, iar pe de alta parte ca societatea mea nu este armator sau agent al armatorului, prin urmare nu pot beneficia de scutirea de taxa de la art.143 al.1 lit.h din CF si art.8 din OMFP 2222/2006-actualizat. Pozitia mea este ca aceste servicii sunt scutite de taxa fara nici un dubiu conform referintelor din legislatie mentionate mai sus. Ma ajuta cineva cu un punct de vedere?Sau mai multe
Cel mai recent răspuns: hemilio , utilizator 11:58, 14 Mai 2010
@hemilio a scris :
"prin urmare nu pot beneficia de scutirea de taxa de la art.143 al.1 lit.h din CF "
~~~
Dvs nu puteti beneficia de scutire cf art 143 lit h , ci eventual prestatorul , dar de data aceasta nici el , pentru ca ,in opinia mea a facturat corect operatiunea ca fiind taxabila .
Dansii nu pot justifica cf 2222/2006 aplicarea scutirii , pentru ca prestatia de incarcare s-a facut catre dvs, partener roman , pe teritoriul Romaniei, in momentul in care marfa nu avea nici statut de marfa exportata ( daca o exportati ) nici statut de lic ( daca faceti livrare EU ).
daca transportul international la care faceti referire, este in fapt un export din romania catre o tara din afara UE, prestarea este scutita de taxa, conform art. 143, alin 1, lit. c)

intrucat ambele societati sunt din romania, iar daca operatiunea nu ar fi scutita, prestatorul era obligat la plata taxei catre buget, in aceste conditii, prestatorul trebuie sa justifice scutirea de taxa, cu urmatoarele documente:
1. contractul incheiat cu beneficiaru
2. factura
3. documentele din care sa rezulte ca sunt servicii accesorii unui transport de bunuri care au fost exportate

Magda Staicu a scris:

@hemilio a scris :
"prin urmare nu pot beneficia de scutirea de taxa de la art.143 al.1 lit.h din CF "
~~~
Dvs nu puteti beneficia de scutire cf art 143 lit h ,

Imi cer scuze , cu siguranta am inteles gresit ce ati scris dvs
Revin cu citeva intrebari : Dvs ce calitate aveti in derularea operatiunii respective ?Aveti relatie directa cu partenerul extern ?Este nava maritima ?
Ultima modificare: Joi, 22 Aprilie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Eu sunt furnizorul bunurilor, contractul de livrare a bunurilor este incheiat intre mine si partenerul extern. Eu platesc transportul maritim si incarcarea marfurilor pe nava maritima.Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport legat de exportul de bunuri ramolex ramolex o societate comerciala romana \\"alfa\\" exporta cherestea in china, toate cheltuielile de transport al marfurilor fiind cuprinse in pretul de vanzare, acestea ... (vezi toată discuția)
Inregistrare import Asanta Asanta Am urmatoarea situatie: import de marfa din China. Vama se face la Bucuresti. am o factura de transport-manipulare emisa de o firma inregistrata in UE. Factura ... (vezi toată discuția)
Transport marfa intracomunitar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.romana A transporta tot pt o soc.romana B marfa in Serbia. Soc.A emite factura de transport catre soc.B cu sau fara TVA? (vezi toată discuția)