avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna seara,

Am si eu o nelamurire cu privire la pensia de urmas, am inteles ca pensia de urmas se sisteaza in momentul in care incepi sa lucrezi cu carte de munca, chiar daca tu ai sub 26 de ani si esti student.
Eu sunt student, primesc pensie de urmas si am si muncit pe perioada facultatiidar nu cu carte de munca, ci cu contract individual de munca inregistrat la ITM.
Intrebarea mea este: imi afecteaza acest lucru pensia de urmas, trebuie sa ma astept la vreo hartie de la Casa de pensii cum ca trebuie sa inapoiez pensia atat timp cat am lucrat?
De asemenea beneficiez si de bursa de studiu din partea facultatii, influenteaza acest lurcru pensia de urmas?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 21:52, 21 Aprilie 2010
Intai de toate ca nu are legatura daca lucrati cu cim sau altfel, important este sa nu realizati venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Daca veniturile dvs. au depasit o patrime din salariul mediu brut, aveati obligatia legala (art. 96 din Legea nr. 19/2000) sa anuntati casa de pensii si da, veti primi o decizie de debit prin care vi se va solicita sa restituiti toata suma incasata necuvenit. Bursa de studiu nu este venit realizat dintr-o activitate profesionala, deci nu are legatura cu pensia de urmas.
Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele de 16 sau 26 de ani. Nu este cazul dv.

Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Angajat cu carte de munca este acelasi lucru cu angajat cu CIM.
Daca veniturile realizate de dv. au depasit o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie s-ar putea sa va solicite inapoirea pensiei primite in aceasta perioada de realizare venituri.
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010 este de 1836 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas apocalyptica apocalyptica Iau pensie de urmas.M-am angajat cu carte de munca,insa din cauza lipsei clientilor am fost data afara dupa o luna...si apare o demisie cu acordul ambelor ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas liliana v liliana v un tanar de 18 ani, beneficiar al pensiei de urmas (tatal decedat) este student in anul I. poate sa se angajeze pe perioada determinata fara sa piarda ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas laviniamadalina laviniamadalina primesc pensie de urmas in urma decesului tatalui meu.daca ma angajez cu carte de munca la program de 4 ore,pot beneficia de aceasta pensie in continuare ... (vezi toată discuția)