avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... >schimbare nume
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

>schimbare nume

Buna ziua! Imi puteti da va rog detalii despre procedura de schimbare a numelui pe cale administrativa - cam cat dureaza, costuri, unde trebuie sa ma duc si cu ce acte?
Situatia mea este urmatoarea: in urma divortului (desi sotul a cerut sa raman cu numele lui) avocata lui ,fara sa il consulte, a cerut ca eu sa revin la numele dinaintea casatoriei ,motivand apoi ca a facut acest lucru pt ca procesul sa se incheie mai repede, avand in vedere ca nici unul din noi nu ne-am prezentat.
Deoarece acum avocata ii cere 200 de euro +alte taxe pt apel ma gandesc ca e mai convenabil sa imi schimb numele pe cale administrativa.
Sau daca ma puteti sfatui, mai e vreo alta cale mai simpla?Tin sa precizez ca eu nu mi-am schimbat inca actele, au trecut abia 13 zile de la comunicare, si niciunul din noi nu mai locuieste in romania, voi veni eu peste o luna pt calea administrativa daca se dovedeste cea mai avantajoasa
va multumesc foarte foarte mult
Cel mai recent răspuns: blonda de la drept , utilizator 18:41, 22 Aprilie 2010
Cea mai simpla cale de pastrare a numelui este sa va folositi de calea de atac a apelului in termen de 30 de zile de la comunicarea sentintei de divort . Daca vi se pare prea scump avocatul cautati altul sau angajati un avocat doar pentru redactarea cererii de apel fara reprezentare.
Daca totusi doriti sa-l schimbati pe cale administrativa va ajuta urmatoarea reglementare :
ORDONANTA nr. 41 din 30 ianuarie 2003 (*actualizata*)
privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice - la art. 4, alin 2, lit e
"
ART. 4
(1) Cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, in conditiile prezentei ordonante.
(2) Sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
e) cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut in casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre crestere si educare, cu consimtamantul fostului sot, dat in forma autentica.
Pe cale administrativa ramane la aprecierea instantei daca admite actiunea sau nu.
Cel mai bine in apelul divortului. Macar dati niste bani dar sunteti sigura de rezultat.
aemilius a scris:

Cea mai simpla cale de pastrare a numelui este sa va folositi de calea de atac a apelului in termen de 30 de zile de la comunicarea sentintei de divort . Daca vi se pare prea scump avocatul cautati altul sau angajati un avocat doar pentru redactarea cererii de apel fara reprezentare.

Cerea de apel trebuie facuta neaparat de un avocat? fiul meu e in tara nu o poate face el in numele meu?
Fiul nu poate semna in locul dvs cererea de apel decat daca are o procura notariala . La cerere ar trebui ori declaratia notariala a sotului ca este de acord cu pastrarea numelui ori prezenta in persoana a sotului in sala de judecata pentru a declara in fata judecatorului ca este de acord cu pastrarea numelui de catre dvs.
va multumesc pt rarpunsuri ,as dori totusi va rog niste detalii despre procedura de schimbare a numelui pe cale administrativa - cam cat dureaza, costuri, unde trebuie sa ma duc si cu ce acte

Alte discuții în legătură

Admitere facultate adinamiia adinamiia buna ziua vreau sa ma inscriu la o facultate si am o intrebare eu oficial sunt divortata desi locuiesc impreuna cu sotul si suntem impreuna inca ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume alinutzaalialfonso alinutzaalialfonso in urma cu 3 ani am divortat si am pastrat numele fostului sot acum vrea sa pot trece dinou la numele meu de fata ...ce pasi trebuie sa urmez sa-mi pot ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume- dupa divort, cu al fiicei mele iulia_eu iulia_eu Buna. Problema este urmatoarea......... Eu sunt divortata de cativa ani, copilul mi-a fost incredintat, dar fostul sot nu a acceptat sa ii pastrez numele, pt ... (vezi toată discuția)