avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare de nume
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare de nume

in urma cu 3 ani am divortat si am pastrat numele fostului sot acum vrea sa pot trece dinou la numele meu de fata ...ce pasi trebuie sa urmez sa-mi pot recapata numele inapoi ????#-o
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:47, 13 Ianuarie 2014
Eliberarea actului de identitate la expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civilă, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei ori ca urmare a preschimbarii buletinelor de identitate

DOCUMENTE NECESARE:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- actul de identitate si cartea de alegator, daca este cazul;
- certificatul de nastere;
- certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie;
- hotarârea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
- certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie;
- certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.

sursa: [ link extern ]
Banuiesc ca intrebarea se referea la schimbarea numelui nu la schimbarea actului de identitate. Pentru inceput mergeti la posta si achitati taxa de publicare in Monitorul Oficial a schimbarii numelui. Impreuna cu chitanta, copie dupa buletin, certificatul de nastere, de casatorie si sentinta de divort va prezentati la starea civila de la locul de domiciliu si solicitati a completa o cerere catre Monitorul Oficial, pe care il veti primi acasa in termen de 30 de zile. Monitorul Oficial, declaratia pe proprie raspundere data la notar cu motivul pe care il aveti pentru schimbarea numelui, copii legalizate dupa actele de stare civila, certificate si sentinta civila, cazierul judiciar si cazierul fiscal le depuneti pe toate la starea civila. Dureaza undeva la 60 de zile. Se da o dispozitie de Consiliu Judetean, dupa care va schimbati buletinul.
Nu contest ca asa ar fi procedura pentru schimbarea numelui in urma divortului dar cred ca aceasta procedura se aplica mai degraba la solicitarea de schimbare a numelui pe cale administrativa.

Printre motivele pentru care se poate schimba numele pe cale administrativa nu se regaseste divortul.
[ link extern ]

Eventual putem lua in considerare lit. m) "alte asemenea cazuri temeinic justificate" daca in hotararea de divort nu este prevazuta revenirea la numele purtat anterior casatoriei.

Dar din moment ce exista o hotarare de divort definitiva in care se stabileste ca doamna revine la numele anterior casatoriei atunci procedura simpla este sa se prezinte la evidenta populatiei cu hotararea de divort si sa solicite schimbarea actului de identitate si nu sa astepte 60 de zile!

Finalitatea este tot schimbarea actului de identitate.

De altfel, OUG Nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români prevede la
Art. 19
(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri:
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului, data ori locul naşterii, iar în cazul titularului unei cărţi electronice de identitate, şi prenumele părinţilor;
(2) Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate, în condiţiile art. 15 şi 16, după cum urmează:
b) în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)–j);

Se plateste doar o amenda de la 40 lei la 80 lei.:)

Art. 43
Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 12 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2), art. 39 şi 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
cyan, recititi ce scrie in primul mesaj:

in urma cu 3 ani am divortat si am pastrat numele fostului sot acum vrea sa pot trece dinou la numele meu de fata ...ce pasi trebuie sa urmez sa-mi pot recapata numele?

Dupa divort a pastrat numele sotului si acum vrea sa revina la numele purtat anterior casatoriei. Asadar trebuie sa urmeze pasii scrisi de Justitiarul711.
avand in vedere ca eu nu mai stau in romania iar toate documentele mele din italia sunt pe numele lui si eu nu prea mai pot sa stau asa de mult in romania pentru ca imi pierd locul de munca de aici din italia se poate face toate aceste demersuri si din italia ??? va multumesc pentru raspunusurile date la intrebarile mele de pana acum
in hotararea de divort se specifica ca am dorit sa pastrez numele fostului sot dar acum mam razgandit si pare ca am facut o mare greseala cand am acceptat sai pastrez numele pentru ca acum trebuie sa imi pier o gramada de timp si bani pentru ami recapata numele inapoi :(
si asi dori sa schimb si numele de pe buletin mentionez faptul ca nu avem copii :(
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Acte dupa divort diana2010 diana2010 buna ziua, problema mea este urmatoarea , in 2008 am divortat si pana in prezent nu am schimbat actele , muncind in prezent in anglia, acum am revenit in ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate dupa casatorie Stefania88 Stefania88 Buna ziua, As vrea sa stiu daca am nevoie de Certificatul de Casatorie, desi nu mi-am schimbat numele, in momentul in care imi schimb cartea de identitate? (vezi toată discuția)
Buna ziua - revenire la numele de dinaintea casatoriei, pe cale administrativa petronela_Alexandra87 petronela_Alexandra87 m-am casatorit in romania si am luat numele sotului dupa casatorie.acum sunt in italia si ar trebui sa imi schimb toata documentele,dar imi e foarte greu ... (vezi toată discuția)