avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare carte de Identitate dupa Casatorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare carte de Identitate dupa Casatorie

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca am nevoie de Certificatul de Casatorie, desi nu mi-am schimbat numele, in momentul in care imi schimb cartea de identitate?
Da, pentru că va trebui să dovediţi cu ceritficatul de căsătorie , schimbarea ce a survenit în starea dvs. civilă.
Daca nu au survenit modificari in starea dvs. civila, la data schimbarii actului de identitate, nu aveti nevoie de certificat de casatorie.
In situatia in care actul de identitate se schimba tatorita modificarii numelui, aveti nevoie printre celelalte documente de certificat de casatorie.
Art. 19
(1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;
documente:
a) Cererea pentru eliberarea actului de identitate;
b) actul de identitate original si copie;
d) certificatul de casatorie original si copie;
e) hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
f) certificatele de nastere ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani, dupa caz, original si copie;
h) documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;
i) chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate;
j) documentul cu care face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru.
TDorina, utilizatoarea este casatorita si nu si-a schimbat numele in urma casatoriei.
In momentul in care va merge sa isi schimbe cartea de identitate (probabil pentru ca expira, altfel nu vad de ce ar fi intrebat), va trebui sa duca certificatul de casatorie pentru ca in cerere va completa la starea civila casatorita - banuiesc ca nu vrea sa faca fals in declaratii, si va trebui sa prezinte certificatul de casatorie pentru ca:

ART. 44 din HGR 1375/2006:
(1) Actul de identitate se eliberează, în conditiile legii, de către serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta al persoanei fizice, în baza cererii pentru eliberarea actului de identitate, depusa personal, si a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada:
a) numelui de familie si a prenumelui;
b) datei de nastere;
c) stării civile;
d) cetateniei romane;
e) adresei de domiciliu;
f) adresei de resedinta;
g) achitării contravalorii actului de identitate;
h) achitării taxei extrajudiciare de timbru.
Ares_3, hotararea la care faceti referire este un act normativ in care se prevad normele de aplicare a OUG 97/2005, act la care am facut referire.
În mod practic:
Anul acesta ne-am schimbat domiciliul si sotiei i-au cerut copie dupa certificatul de casatorie pentru eliberarea noii carti de identitate, desi nu s-a modificat starea civila.

Alte discuții în legătură

Acte dupa divort diana2010 diana2010 buna ziua, problema mea este urmatoarea , in 2008 am divortat si pana in prezent nu am schimbat actele , muncind in prezent in anglia, acum am revenit in ... (vezi toată discuția)
Cartea de identitate si certificatul de casatorie al persoanei divortate luciamihalache luciamihalache Am divortat in 1988 . Certificatul de casatorie a ramas la dosarul cauzei. Acum , pentru obtinerea unei noi carti de identitate mi se solicita sa le prezint ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume alinutzaalialfonso alinutzaalialfonso in urma cu 3 ani am divortat si am pastrat numele fostului sot acum vrea sa pot trece dinou la numele meu de fata ...ce pasi trebuie sa urmez sa-mi pot ... (vezi toată discuția)