buna ziua, problema mea este urmatoarea , in 2008 am divortat si pana in prezent nu am schimbat actele , muncind in prezent in anglia, acum am revenit in romania sa rezolv aceasta problema, pot sa pastrez numele luat la casatorie , sa nu mai schimb documentele? am o alta relatie acum si un copil, pe certificatul de nastere al copilului este trecut la numele mamai numele luat la casatorie
puteti sa pastrati numele luat la casatorie daca in sentinta de divort e specificat acordul fostului sot sa ii purtati numele dupa desfacerea casatoriei. de fapt, e f bine pt copil sa aveti acelasi nume cu el.
Modificarea datelor de stare civila ale unei persoane poate interveni, ca urmare a casatoriei, divortului, schimbarii numelui si/sau prenumelui pe cale administrativa, adoptiei, stabilirii fi¬liatiei, rectificarii actului de nastere sau de casatorie, schimbarii sexului, in conditiile legii.
In cazul oricarei modificari a numelui si/sau prenumelui titularului, prenumelui parintilor, a datei sau a locului de nastere, precum si in situatia schim¬barii sexului, eliberarea unei noi carti de identitate se solicita in termen de 15 zile de la producerea evenimentului.
Pentru eliberarea unei carti de identitate in cazul modificarii datelor de stare civila solicitantul se prezinta la Serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, pe raza caruia are domiciliul sau resedinta, prezentand urmatoarele documente:
a) cererea pentru eliberarea actului de identitate;
b) actul de identitate;
c) certificatul de nastere, original si copie;
d) certificatul de casatorie, in cazul persoanelor casatorite sau vaduve, original si copie ;
e) hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
f) certificatul de deces al sotului/sotiei decedate, in cazul persoanelor vaduve, original si copie;
g) certificatele de nastere ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani, dupa caz, original si copie;
h) documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
i) chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate;
j) documentul cu care face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru.
k) hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, actul administrativ in baza caruia s-au modificat datele de stare civila.
Instanta care a pronuntat divortul era obligata sa va atraga atentia cu privire la pastrarea numelui de familie purtat in timpul casatoriei (art. 40 din C. fam.). Pastarea numelui din timpul casatoriei este posibila numai daca instanta a luat act de invoiala sotilor chiar prin hotararea de divort, nu ulterior.
Pentru pastarea numelui din timpul casatoriei nu este obligatoriu ca sotul sa fie de acord. Pentru motive temeinice instanta poate hotari sa incuviinteze pe sotul respectiv sa isi mentina numele luat la incheierea casatoriei. In acest sens a se vedea art. 40 alin. 2 din C. fam.