avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba???

Buna! Asi vrea sa primesc un raspuns la o intrebare destul de simpla:
- Lucrez la o firma de aproape 3 luni, asta e limita maxima a perioadei de proba?????
- Pot sa cer dupa atatea luni firmei respective sa ma angajeze cu contract de munca?????
Sper ca am dreptul.Astept un raspuns scurt si cat mai repede daca se poate.
Anemary,M-Ciuc.:angry::help:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:24, 23 Aprilie 2010
Si in perioada de proba trebuia sa se incheie un contract de munca pe durata determinata.
Angajarea trebuia sa fie facuta prin incheierea CIM in care era prevazuta perioada de proba.
Dv. lucrati "la negru".
Potrivit art.31 din Codul Muncii pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Pentru persoanele cu handicap încadrarea se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
În cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
Absolventii institutiilor de învatamânt se încadreaza, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
Pe durata perioadei de proba, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute de legislatia muncii, contractul colectiv de munca aplicabil, în regulamentul intern, precum si în contractul individual de munca.
Potrivit art.32 din Codul Muncii, pe durata executarii contractului individual de munca, nu poate fi stabilita decât o singura perioada de proba. Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba în situatia în care acesta debuteaza la acelasi angajator într-o noua functie/profesie/la un nou loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba (art.17 alin.4 din Codul Muncii - întocmirea actului aditional în termen de 15 zile de la data încunostiintarii în scris a salariatului, cu exceptia cazurilor stipulate în lege sau în contractul colectiv de munca când rezulta posibilitatea si nu obligatia acestei masuri) duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
Perioada de proba constituie vechime în munca.
Codul Muncii la art.33 precizeaza ca angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioada de proba pentru acelasi post este interzisa.
Perioada de proba reprezinta o clauza de dezicere/denuntare a contractului individual de munca, de care se poate folosi angajatorul în cazul în care salariatul nu corespunde cerintelor postului în care a fost încadrat.
Pe durata sau la sfârsitul perioadei de proba CIM poate înceta printr-o notificare scrisa la initiativa oricareia dintre parti.
Multumesc mult pentru mesajele primite.Din pacate nu a fost facut nici un contract de munca (determinata) asa ca pierd aceasta perioada.
Dupa cum au dat de inteles, dupa aceasta perioada de trei luni de proba se va incheia contractul de munca,dar o sa fie cu perioada determinata (ori 3 luni ori 6)si dupa trecerea perioadei din CIM, va fii o angajare cu temen nedeterminat,daca totul e OK.
Mentionezi ca am o functie cu raspundere,dar nu de conducere.A fost un concurs pentru ocuparea locului de munca si pana la urma am fost alesi 3 persoane,dar fiecare pentru alt post.In aceste trei luni am facut proba la toate posturile,dar pana la urma am ramas la contabilitate.
Am terminat somajul chiar inainte de acest concurs,am fost incantata ca am avut succes la examen (fiindca eram cca.57.persoane pentru un post anuntat)
si am obtinut un loc de munca dar acuma chiar vreau un CIM,fiindca nu sunt asigurata etc. am 39 de ani si am o vechime cu CM de peste 21 de ani,si la mine conteaza foarte mult sa fiu angajata.
Sper ca se va rezolva problema asta.Saptamana viitoare am intentia sa vorbesc cu administratorul firmei.Multumesc pentru raspunsuri si indrumari.Anemary.Noapte buna!
Stabilirea unei perioade de probă este facultativă pentru angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba rraicu rraicu Buna! Am si eu o intrebare legata de perioada de proba ; pentru functiile de executie aceasta este, cf. legii, de 30 zile iar pentru functiile de conducere ... (vezi toată discuția)
Angajare pantial pantial Deschid un nou punct de lucru in comert si doresc sa angajez o persoana pentru o perioada de proba. Cum fac asta ? Multumesc pentru ajutor ! (vezi toată discuția)
Perioada de proba CARLAN NELI CARLAN NELI Am o intrebare. S-a schimbat intre timp numarul de zile la "perioada de proba"din contractul individual de munca. Va multumesc. (vezi toată discuția)