avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plata TVA

Buna ziua,

Mi-am deschis un pfa in ianuarie 2010 sistem real platitor de TVA si am unele nelamuriri.

Am incasat pana in luna aprilie 3000 RON din care TVA 570 RON.
Pana acum nu am avut cheltuieli din banii PFA-ului.

In data de 26 este ultima zi a platii TVA.
Vreau sa cumpar mai multe produse IT pentru a deduce TVA-ul in interesul firmei dar va mai dura cateva zile.

Este vreo problema daca data facturii de unde cumpar produsele este de exemplu 10 MAI 2010 pentru a putea deduce TVA-ul de 570 RON pentru trimestrul 1?

sau

Voi fii nevoit sa platesc TVA-ul de 570 RON si abia in trimestrul 2 pot deduce aceste cheltuieli pentru produsele cumparate.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:32, 23 Aprilie 2010
In data de 26 04 este ultima zi pentru plata tva-ului pentru trim 1
Banuiesc ca v-ati declarat platitor trimestrial de tva.
Daca este asa , la trim 1 , daca nu aveti venituri si nu aveti cheltuieli veti depune pina la data de 26.04.2010 un decont de tva , al carui formular in aveti aici :
[ link extern ]

Este vorba de formularul cod 300 pe care il depuneti cu valori 0.
La trim al doilea , veti avea tva calculat 570 lei si tva de dedus, tot tva-ul din facturile care vor avea date calendaristice in trim al doilea .
Diferenta dintre cele doua sume, daca tva calculat >tva de dedus este tva de plata , iar daca tva calculat < tva de dedus este de recuperat .
La fel, la 25.07.2010 veti depune decont tva formular 300, de data aceasta completat cu datele preluate din jurnalele de cumparari si vanzari .
Atentie la formular sa selectati cod 302( casuta stinga sus ) pentru trimestrial .
Daca nu sunteti declarat cu tva la trimestru si este la luna , ceea ce am spus mai sus ramane valabil, doar ca toate calculele se fac lunar , si la fel si platile si declaratiile ( pina la 25 ale lunii urmatoare pentru luna expirata )
Multumesc pentru raspuns.

Am avut venituri in perioada Ianuarie 2010 - Aprilie 2010 de 3000 RON si TVA 570 RON.

La Trimestrul 1 cred ca trebuie sa platesc acest TVA de 570 RON daca nu am avut cheltuieli.

Dar problema e ca data de 10 MAI 2010 se incadreaza pe trimestrul 2 aceasta data fiind data cand voi achizitiona produsele IT doar atunci voi avea TVA de dedus, dar banii 570RON vor fii deja platiti pentru trimestrul 1.

Problema e ca nu stiu cum sa tin acesti 570 RON de care voi avea nevoie curand.

Multumesc mult.
Buna dimineata ,
Cititi cu atentie ce am scris mai sus : veti vedea ca decontarea tva-ului se face trimestrial , asadar tva de la luna aprilie nu intra in decontul trim 1.
Trimestrul luat in calcul in sens tva este cel calendaristic , indiferent de data la care se infiinteaza o firma sau un pfa .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

T1-pierdere, cheltuieli protocol ContSters285233 ContSters285233 Buna ziua, In trimestrul I firma a realizat pierdere. Cum procedez cu cheltuielile de protocol din trimestrul I? Trec la cheltuieli nedeductibile? Este corect ... (vezi toată discuția)
Intrebare decont si plata tva pfa cristi100 cristi100 Buna ziua, as dori sa ma lamuresc cu cateva lucruri deoarece este primul trimestru al meu ca PFA la norma de venit platitor de TVA si din cat am cautat pe ... (vezi toată discuția)
Calendar obligatii fiscale pentru luna aprilie 2012  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu 1. Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat [b]Formular 100[/b] (format electronic) - [b]lunar[/b] 2. Declaratia privind obligatiile de ... (vezi toată discuția)