avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in vederea stabilirii proprietatilor apartinand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in vederea stabilirii proprietatilor apartinand defunctului?

In urma decesului ambilor bunici, au ramas 2 succesiuni, avand in vedere necunoasterea proprietatilor apartinand acestora precum si situatia juridica a acestor terenuri...( posibilitatea vanzarii de catre bunica a unui teren si donarea unor sume de bani catre ceilalti coindivizari..necesara la raportul donatiilor sau dupa caz reductiunea liberalitatilor excesive).
doresc sa aflu care sunt proprietatile apartinand celor doi, unul decedat cu mult anterior si bunica decedata de curand , in cazul bunicului exista deja un certificat de mostenitor ( posibil incomplet) si in cazul bunicii s a deschis doar procedura partaj judiciar......

De unde pot obtine detalii/copii ale proprietatilor /situatia juridica a terenurilor ? si ce fel de acte si cereri sunt necesare ? din cadrul primariei/biroul de cadastru, dar mai exact ce procedura trebuie sa urmez?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
askabout, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 14:15, 23 Aprilie 2010
si credeti ca noi, aici pe forum va putem ajuta? noi specula pe speta dvs.. daca nu vedem dosarul nu avem opinii pertinente.. tot avocatul ce il aveti angajat va ajuta
nu ma refeream la procedura din cadrul instantei :), pur si simplu ma refeream la pasii de urmat ptr a stii care sunt proprietatile apartinand bunicilor
cereri la arhivele nationale istorice centrale, la evidenta proprietatii, la administratia financiara.. astea trebuie facut.. cartea funciara
si de ce scoateti limba la noi?
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
Petre Enache, Avocat
am apasat un emoticon gresit , va multumesc mult
Nici un notar nu include in masa succesorala bunuri care figureaza doar pe actele de la Arhivele nationale. Pentru dezbaterea succesiunii, se solicita un certificat fiscal cu bunurile apartinand defunctului, de la administratia financiara unde sunt inscrise acestea si unde s-a platit impozitul aferent...
Luand in considerare posibilitatea ca defunctul sa fi avut bunuri in mai multe localitati, pasul I este o vizita la primaria unde a avut ultimul domiciliu - biroul registru agricol.
In registrul agricol al localitatii, la pozitia defunctului, sunt trecute toate terenurile si imobilele detinute de acesta, grupate pe localitati (adica o persoana declara aici si terenurile pe care le detine in alte localitati, pentru o evidenta completa - sau ar trebui sa declare:)))
In functie de datele obtinute de dvs, veti sti in ce localitati sa va adresati administratiilor financiare pentru eliberarea de certificate de atestare fiscala, privind bunurile. Daca bunicul a decedat inainte de 1990, singura verificare valabila este pentru bunica (dupa 1990 dansa a putut face cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile/imobilele detinute si preluate de CAP/de stat, pe vremea comunismului).
De asemenea, va puteti adresa cu cerere Camerei notarilor publici din judetul in a carei raza teritoriala se afla bunurile, pentru a veridfica daca pe numele bunicii dvs. s-au intocmit acte de vanzare-cumparare, donatii etc. (pentru aceasta insa, va trebui sa prezentanti un certificat de calitate de mostenitor de pe urma bunicii).
Succes!

Alte discuții în legătură

Revendicarea unui teren agricol parțial expropriat de către statul roman pentru construirea uzinei aro ionion69 ionion69 Bună ziua, am moștenit de la bunica mea în 2015, din partea tatălui meu care a decedat, din comuna Lerești un teren de 9000 mp care se află pe raza ... (vezi toată discuția)
Obtinere de catre mostenitori a titlurilor de proprietate ale defunctului nadia_aa nadia_aa Buna ziua, Bunicul meu a murit iar mama ar dori sa lanseze procedura de succesiune. Problema este ca ea este departe de fostul domiciliu al bunicului. ... (vezi toată discuția)
Mostenire paris50paris paris50paris Buna ziua Va rog sami dati un sfat parintii mei au decedat In 1987-1988 unde as putea varifica ce vanzari sau facut In numele lor dupa 1990 ? Va rog ... (vezi toată discuția)