avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obtinere somaj - urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obtinere somaj - urgent

buna ziua. In luna februarie 2010 am incetat activitatea , prin demisie , la o societate la care lucram de 15 ani. Nu imi gasesc de munca si as vrea sa obtin ajutorul de somaj. Se poate urma aceasta procedura?
Ma angajez la o alta societate pe perioada det de 2 luni cu sal minim pe economie / sau daca se poate part-time cu salariu aferent, Iar dupa ce expira cele 2 luni, imi incetez activitatea cui 56 j sio solicit adev ptr somaj de la cele 2 societati.Conteaza f mult care va fi salariul?
Este corect?
aveti alte variante ?
Multuimesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:47, 23 Aprilie 2010
Este corect.
Angajarea sa fie si de 1 luna, dar cu norma intreaga
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti doua conditii:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs. (incetarea CIM cu art.56j din Codul muncii este unul din aceste motive neimputabile);
- sa aveti lucrate (si cotizate la somaj) 12 luni din ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).
2. Lunile in care aveti program part-time se iau in calculul celor 12 luni proportional cu timpul normal de lucru (adica 2 luni cu 4 ore pe zi inseamna o luna pentru somaj).
3. Daca cele 12 luni nesesare pentru somaj sunt lucrate la mai multi angajatori atunci veti lua adeverinte de la fiecare dintre ei.
4. Salariul va ajuta si el la calculul indemnizatiei de somaj, asacum reiese din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), se va avea în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj.
5. Salariul minim brut pe tara este de 600 lei.
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj ContSters57986 ContSters57986 Buna ziua.Am lucrat la o societate timp de 15 ani iar cu 31.12.2008 am incetat activitatea cu art 55 lit b codul muncii,in paralel am avut incepind cu ... (vezi toată discuția)
Somaj L L Daca imi dau demisia...Pot beneficia de somaj? (vezi toată discuția)
indemnizatie somaj lilishor lilishor Buna ziua, Poate beneficia de somaj o persoana care a lucrat timp de 3 ani fara intrerupere, o luna pauza si apoi inca 9 luni pana in momentul inchiderii ... (vezi toată discuția)