Am un contract de imprumut garantat cu ipoteca imobiliara . Pana la data scadenta imprumutatul mi-a achitat doar jumatate din suma. Pentru cealalta jumatate..ma duce cu vorba.Dar pe contract a ramas toata suma imprumutata. Cum procedez sa execut silit numai pe jumatate de suma?
M-as cam indoi ca pot executa si suma pe care mi-a inapoiat-o!
Intreb din perspectiva cheltuielilor de executare, a onorariului executorului judecatoresc. Acesta mi le va fixa doar pentru suma pe care doresc sa o execut din titlu (adica cea care a ramas) sau pentru intreaga suma trecuta in titlu executoriu?
@Irina S.
Cheltuielile de executare si onorariul executorului se stabilesc la valoarea creantei ( val. totala din titlu). Dar ele cad in sarcina debitorului. Bineinteles ca veti plati un avans, dar care va va fi returnat in urma executarii.
Veti executa intreaga suma, daca ce v-a achitat pana acum nu s-a facut la notar prin act autentic sau oferta reala la un executor. Si, daca sunteti de buna-credinta, ramane sa ii returnati din vanzarea imobilului la licitatie suma achitata, urmand sa ramaneti cu restanta.
Pot negocia cu executorul onorariu sub minimul impus de lege? Are voie?
Pot depune creanta in contul pretului, si sa adjudeg imobilul lasat ca garantie pentru imprumut, intrucat nu cred ca bunul va fi vandut nici macar la jumate din valoarea creantei care o am ?