avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nedemnitatea succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nedemnitatea succesorala

Am si eu o intrebare : în legislaţia actuală persoana care, cu rea-credinţă, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului cum răspunde din punct de vedere civil? Pe baza răspunderii delictuale ? In noul cod civil am vazut ca poate fi declarata nedemna pers respectiva (nedemnitate judiciara). Ma intereseaza ce pateste o persoana care face aceste fapte in zilele noastre dpvd penal si civil.
Acelasi lucru si pentru "persoana care, prin dol sau violenţă, l-a împiedicat pe cel care lasă moştenirea să întocmească, să modifice sau să revoce testamentul." - un alt caz de nedemnitate din viitorul cod.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ElenaMihaela , utilizator 14:13, 24 Aprilie 2010
Incredintarea testamentului unei persoane poate fi onsiderata contract de depozit iar raspunderea ar fi contractuala. Raspunderea poate fi si penala : abuz de incredere sau distrugere.
in lipsa unui contract de depozit ar fi delictuala in baza art.998? ca alt raspuns nu vad...
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Aprilie 2010
ElenaMihaela, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenirea geo-geo geo-geo in ce conditi un parinte poate dezmosteni un copil infiat (vezi toată discuția)
Testament apvir apvir Vreau sa-mi fac testamentul.Se poate doar la notar sa-mi dezmostenesc unicul copil declarandul nedemn fata de mine si sa trec pe altcineva sa ma mostenesca? (vezi toată discuția)
Nedemnitate succesorala in cazul amenintarii cu moartea avoavo avoavo Buna ziua, Unchiul meu a decedat luna trecuta, la 64 de ani. Au ramas in urma sotia si cei trei copii, dintre care copilul cel mai mare, in varsta de 35 de ... (vezi toată discuția)