avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate executare lucrare hidroizolatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate executare lucrare hidroizolatie

Buna seara,

Recent am achizitionat o garsoniera intr-un bloc nou. Deoarece unele lucrari au fost facute "cu picioarele" de catre constructor, un vecin l-a dat in judecata pentru remedierea lor. Astfel am descoperit la mai bine de 1 an de la iesirea din garantie, ca fundatia blocului nu beneficiaza de hidroizolatie sau ea a fost realizata intr-un mod incorect. In urma unei expertize a unu specialist in constructii s-a luat decizia ca blocul trebuie sa beneficieze de o lucrare de hidroizolatie. (Hotarare scrisa). Constructorul tot ce a facut a fost sa puna un brau de ciment de aprox. 20cm in jurul blocului - lucrare total ineficienta si care nu corespunde cu decizia expertului in contructii. Precizez faptul ca acel constructor ne-a mentionat verbal ca el nu mai face hidroizolatie.
Intrebarile ar fi urmatoarele:
1. Care ar fi masurile legale prin care sa-l putem obliga la demararea lucrarilor de hidroizolatie?
2. Poate fi preluat procesul de catre asociatia de proprietari? La momentul la care a fost dat in judecata constructorul de catre vecin nu era inca infiintata asociatia.
3. Am inteles ca ar putea fi silit printr-un executor judecatoresc , dar numai in cazul in care suportam noi costurile lucrarii, urmand sa prezentam dovada platii. Am prefera sa evitam acest caz deoarece lucrarea se ridica la peste 5.000 E.

Multumesc anticipat pentru ajutor.
O seara buna.

Cel mai recent răspuns: Mariana Apostol , utilizator 19:43, 25 Aprilie 2010
1.La predarea cladirii de catre constructor exista un PV de predare-primire? Si daca da, cine l-a semnat din partea primitorului?

2. Un eventual proces poate fi ...si e bine sa fie preluat de asociatia de proprietari, dar ma tem ca fara sorti de izbanda, de vreme ce cladirea este iesita din garantie.

3. Si care e "gheseftul"? Daca tot suportati costul unei lucrari, mai bine o faceti cu alta firma. Despre cea care a executat blocul stiti deja ca "lucreaza cu picioarele", deci doriti repetarea problemelor? Hotararea de executare silita ar avea sens daca aceasta lucrare ar fi facuta gratuit, in compensatie pentru proasta executie.

Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
elga50, moderator
Buna ziua,
In primul rand tin sa va multumesc pentru raspuns.

1 & 2. Da,exista un PV de predare-primire, semnat de fiecare proprietar in parte. S-a mentionat in PV toate neregulile de finisaje observate (care au fost rezoltate mai mult sau mai putin.) Tin sa precizez ca in contractul de vanzare cumparare exista urmatorul paragraf: "Toate lucrarile de constructie si amenajare vor fi executate la o calitate corespunzatoare cu respectarea prevederilor legislatiei privind calitatea in constructii potrivit prevederilor din proiect , standardelor si prescriptiilor tehnice in vigoare".
Alt paragraf din contract referitor la garantia constructiei: "Promitentii vanzatori vor raspunde de calitatea lucrarilor executate. Perioada de garantie pentru constructie acordata de aceasta promitentei cumparatoare este in conformitate cu prevederile legale, iar pentru finisaje este de 1 (un) an de zile de la data predarii apartamentului"
Putem ataca noi ca asociatie , faptul ca lucrarea de hidroizolatie este incorect efectuata? Desi a fost dat in judecata constructorul de catre un locatar. Tin sa precizez ca doar garantia la finisaje a expirat, garantia constructiei nu o stiu, deoarece nu cunosc legea in domeniu care prevede acest termen.

Multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Duminică, 25 Aprilie 2010
Gabrielb, utilizator
Exprimarea asta este "apa de ploaie":
Perioada de garantie pentru constructie acordata de aceasta promitentei cumparatoare este in conformitate cu prevederile legale
Si acum ce faceti? Va duceti sa cautati "prevederile legale" prin toata legislatia noastra? Cereti consultanta la specialisti pentru ca in contract nu s-a specificat clar termenul de garantie?

Parerea mea este ca asociatia sa ia legatura cu constructorul si sa-i ceara in scris sa refaca hidroizolatia cladirii, de vreme ce aceasta se mai afla in termenul de garantie...si in plus sa intrebe constructorul care este perioada de garantie.

Pe baza acestor informatii si a refuzului constructorului de a reface hidroizolatia, de-abia atunci puteti sa-i dati in judecata, ca asociatie de proprietari...care constata acum, la trecerea perioadei de timp de x ani ca aceasta constructie are defecte de executie.
daca constructia a fost prost facuta, nu are treaba cu garantia...
garantia se da, ca e un lucru bun si in timp daca apar probleme se repara fara bani in garantie, dupa garantie cu bani sau firma ofera un discount, probabil.
cel sau cei care au semnat ca lucrarea e OK...sunt direct responsabili de constructie, si ei ar trebui sa raspunda pt asta...ca au semnat fara sa fie in cunostiinta de cauza, este alta treaba...ca doar in Romania cam nimeni nu e tras la raspundere pt lucrurile facute prost.
Eu cred ca asociatia de proprietari, prin reprezentantul legal - presedinte sau avocat angajat de presedinte - poate interveni in procesul intentat deja de un proprietar.
Apoi, sau in acelasi timp, asa cum s-a mai spus asociatioa poate cere constructorului sa remedieze, sa refaca lucrarile... Garantia lucrarii, chiar daca nu este consemnata in documentatie, trebuie sa existe in conformitate cu legislatia referitoare la constructii. De aceste aspecte cred ca se ocupa ISC - inspectoratul in constructii- sau disciplina in constructii. Presedintele asociatie poate sa ia legatura cu aceasta institutie sau poate sa-l delege chiar pe proprietarul care a intentat procesul sa reprezinte asociatia in acest demers.

Alte discuții în legătură

Unde se pot sesiza probleme grave la anvelopare bloc popescu dumitru popescu dumitru Buna ziua , locuiesc la etajul patru in bloc cu patru etaje in sectorul 3 , in urma decopertari acoperisului sa distrus HIDROizolatia , aducand la ... (vezi toată discuția)
Cartea tehnica a unui imobil lustelu lustelu Sintem proprietarii unor apartamente intr-un bloc nou,constituiti intr-o Asociatie de Proprietari legal infiintata. Dezvoltatorul refuza predarea Cartii ... (vezi toată discuția)
Infitratie apa din exterior in apartamentul de la parter thesys thesys Buna ziua, Va rog o solutie, daca cineva s-a mai confruntat cu aceasta situatie. Avem urmatoarea problema: bloc nou de 4 ani, fara subsol ... (vezi toată discuția)