Sunt intr- o relatie de peste 5 ani. avem si un copil impreuna.Amandoi suntem divortati.NU mai merge relatia si vreau sa ne despartim.
Concobina mea are pretentia sa-i cumpar un apartament .Legea ma obliga asa ceva ? Am alte obligatii legale ?
Ea a fost in concediu maternal 2 ani.Desi a inceput sa lucreaza in 3 posturi , a abandonat dupa cel mult o saptamana, a pierdut si ajutorul de somaj si este in continuare fara serviciu.
Eu am fost concediat acum.
Nu va obliga legea sa-i cumparati apartament.In caz de va despartiti, legea va stabili :cine creste copilul,cine plateste pensie intretinere minor,program vizita pentru cel care nu are in intretinere minor,....atat si nimic mai mult
Eu nu doresc sa ma eschivez de vreo dispozitie legala ,ci sa contribui la cresterea copilului.
A-si dori sa stiu care este cuantumul minim pt intretinerea copilului -stabilit de lege sau de practica uzuala..
Acesta se stabileste functie de veniturile mele anterioare ? pt ce perioada ?
Eu am fost concediat cu data de 31.03.2010 si inca nu am gasit altceva....
In prezent locuim intr-un apartament cumparat ,utilat si echipat -100 % din veniturile mele.Toate cheltuielile curente de intretinere, alimentatie,medicale,imbracaminte,etc sunt NUMAI din veniturile mele.
Cand voi stii toate datele problemei voi actiona cat mai generos spre binele copilului.
A-si dori un consultant de specialitate care sa-mi precizeze drepturile si obligatiile ,care decurg in situatia descrisa.
Daca acel copil este recunoscut de dv., numai in situatia in care mama copilului va da in judecata pentru plata pensiei de intretinere, veti fi obligat la plata unei pensii in cuantum de 1/4 din media veniturilor nete pe ultimele 6 luni. Aceasta obligatie insa poate fi indeplinita si de buna voie, nu numai prin instanta. Copilul nu are nicio vina ca parintii lui nu se mai inteleg.
Nu puteti fi obligat la asigurarea unei locuinte mamei copilului dv.
Relatia de concubinaj nu este recunoscuta in legislatia romaneasca si nu confera concubinilor (ce urat suna!...) niciun drept special. In ce priveste bunurile achizitionate in timpul acestei relatii se aplica regulile de drept comun.
Incredintarea copilului, in situatia in care va despartiti de mama acestuia, in caz de neintelegere intre parti, se poate rezolva tot prin intermediul instantei. ;)