Art. 215. – Înselaciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înselaciunea savârsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
Inducerea sau mentinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârsita în asa fel încât, fara aceasta eroare, cel înselat nu ar fi încheiat sau executat contractul în conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.
Emiterea unui cec asupra unei institutii de credit sau unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plati înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul aratat în alin. 1, daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. 2.
Înselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.
Daca aveti contract de furnizare si facturi acceptate la plata, deci daca ati livrat marfa si/sau prestat servicii, atunci puteti sa faceti plingere penala.
Din postare rezulta ca se afla deja in interdictie bancara fila cec fiind anulata de societatea bancara, emitentul cecului avnad obligatia ca sa va notifice in acest sens la momentul in care s-a inregistrat primul incident de plata cu cec si sa va faca cunoscut faptul ca fila cec s-a anulat si ca trebuie restituita la banca.
Sunteti indreptatit sa faceti plingere penala, pentru inselaciune daca sunt intrunite conditiile art. 215 C.pen si /sau plingere pentru infractiuni la legea cecului
Da, puteti face plangere penala, anexand in copie dovezile mentionate. Debitorul a fost clientul dvs. , e verificat de dvs, daca debitorul este societate, firma este solvabila ?
da, e client al societatii, sunt multe facturi neachitate,si cec ul acesta, careerain alb, doarcu semnatura si stampila clientului. Din cate am citit, daca cec ul e doar o garantie,. si nu un intrument de plata, nu se poate retine inselaciunea.
sau nu pot sa apelez la un executor sa l puna in executare?