Buna ziua. Am nelamuriri privind aceasta chestiune: daca inchiriez imobile( ma refer la cele declarate la fisc) si am venituri mai mari de 35000 euro anual, inseamna ca trebuie sa ma declar platitor TVA?
2. Atunci cand se face calculul privind acest prag, se iau in calcul si alte venituri gen: salariul meu(sunt si angajat), salariu sotie,etc sau strict doar veniturile obtinute din chirii? Multumesc.
edit:mentionez ca nu sunt mai mult de 5 contracte de inchiriere
inchirierea imobilelor este o operatiune scutita de tva, fara drept de deducere, dar daca operatiunea nu este accesorie altei activitati principale de comert (si la dvs. nu este), atunci aceste venituri intra in calculul pragului de 35.000 euro.
art. 152, alin 2, cod fiscal
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale
pct. 66, alin 10 din norme
Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA şi care ulterior înregistrării respective desfăşoară exclusiv operaţiuni ce nu dau dreptul la deducere va solicita anularea înregistrării în termen de 15 zile de la încheierea lunii în care se desfăşoară exclusiv operaţiuni fără drept de deducere.
asadar, data fiind situatia dvs., daca nu va inregistrati in scopuri tva nu e nici o problema, deoarece desfasurati doar activitati scutite de tva.