As dori sa aflu daca in cazul unui proces penal, dar in care se cer si pretentii civile, taxa de timbru se mai plateste.
Daca nu se plateste pe baza carei legi nu se face acest lucru, iar daca se plateste care ar fi cuantumul taxei de timbru ?
Cu exceptia situatiei in care se exercita actiunea civila din oficiu (art. 17 C.pr.pen.), daca partea vatamata nu s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal in faza de urmarire penala sau in fata instantei, pana la citirea actului de sesizare, actiunea civila nu mai poate fi exercitata in cadrul procesului penal ci separat pe calea unei actiuni in pretentii in fata instantei civile, situatie in care pretentiile vor fi timbrate la valoare, conf. dispoz. Legii nr. 146/1997 privind taxele de timbru. ;)
Pana la pronuntarea sentintei va puteti proba pretentiile civile in dosarul penal, cu mijloacele de proba admise de lege: inscrisuri, expertiza contabile, etc.
In judecarea cauzei civile din dosarul penal sunt aplicabile disp. cpc, c.civ..cod comercial...si evident procedura penala.
Daca prin sentinta pronuntata, la fond, nu sunteti multumit de cuantumul despagubirilor civile acordate de catre instanta, trebuie obligatoriu sa faceti dev. apel...in niciun caz nu veti putea cere ceva in plus in calea de atac promovata de catre inculpat.
Partea vatamata s-a constituit parte civila inca de la inceputul demararii anchetei.
Cauza persoanei respective este la primul termen in fata instantei, cand ar dori sa-si modifice pretentiile avute initial. Pentru aceasta modificare trebuie platita taxa de timbru ?
Taxa timbru
I_O_VDM
Daca am un prejudiciu de recuperat in urma unui proces penal in care latura civila a ramas nesolutionata pt ca inculpatul nu doreste o intelegere cu persoana ... (vezi toată discuția)