avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa timbru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa timbru

Daca am un prejudiciu de recuperat in urma unui proces penal in care latura civila a ramas nesolutionata pt ca inculpatul nu doreste o intelegere cu persoana vatamata, mai platesc taxa de timbru in procesul civil pt recuperarea prejudiciului si pt daunele morale cerute?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:42, 19 Ianuarie 2019
Da, intotdeauna in procesele civile se plateste taxa de timbru judiciar.
In aceste conditii nu trebuie sa platiti taxa de timbru, fiind vorba de un prejudiciu care a rezultat din savarsirea unei fapte penale.
Nu v-ati constituit parte civila ?
Art. 20

Constituirea ca parte civilă

(1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti. Organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept.

(2) Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.

(3) În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere.

(4) În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.

(5) Până la terminarea cercetării judecătoreşti, partea civilă poate:

a) îndrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civilă;

b) mări sau micşora întinderea pretenţiilor;

c) solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despăgubiri băneşti, dacă repararea în natură nu mai este posibilă.



Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fata de primele doua raspunsuri, este adevarat ca practica judiciara este discutabila, in sensul ca actiunile civile derivate din procesul penal, fie s-au taxat, fie nu s-au taxat (dupa cum a apreciat instanta) atunci cand instanta penala a lasat nesolutionata actiunea civila.
Fata de cel de-al treilea raspuns, da, este important daca v-ati constituit parte civila in procesul penal, caz in care „ persoana vătămată sau succesorii acesteia, care s-au constituit parte civilă în procesul penal, pot introduce acțiune la instanța civilă dacă, prin hotărâre definitivă, instanța penală a lăsat nesoluționată acțiunea civilă ” si pot fi incidente dispozitiile art. 20 alin. 8 ncpp (am scris ”pot fi”, pentru ca au fost si solutii contrare), respectiv „ acțiunea civilă care are ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului și părții responsabile civilmente, exercitată la instanța penală sau la instanța civilă, este scutită de taxă de timbru. ”, sens in care apreciez ca actiunea dvs exercitata in fata instantei civile este scutita de taxa de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire parte civila minor simonik2011 simonik2011 Buna ziua Un minor este citat ca parte civila intr-un proces, cererea de constituire ca parte civila se face de catre minor reprezentat de XXX (parinte) sau ... (vezi toată discuția)
Modificare pretentii parte civila emil6702 emil6702 Buna seara! In cazul unei plangeri penale, pot modifica pretentiile, in calitate de parte civila? Daca da, care este procedura: modificarea/completarea ... (vezi toată discuția)
Ce lege penala se aplica + cererea prejudiciu, in ce temei ? + sanctiuni +.... oanaportar oanaportar Intr-un Dosar penal, unitatea noastra are calitatea de parte vatamata. Dosarul de la Parchet este din anul 2009, impotriva a 3 salariati. Dosarul de pe ... (vezi toată discuția)