Daca am 10 puncte de penalizare si cu 2 zile inainte de trecerea celor 6 luni mai iau 2 punctele acelea 10 dupa 6 luni se sterg sau se acumuleaza cu cele 2?trebuie sa mai astept inca 6 luni fara sa mai iau puncte ca sa mi se stearga sau mi se sterg automat chiar daca iau sau nu alte puncte?va multumesc
Punctele de penalizare se vor anula la trecerea a şase luni de la data primirii, adica timp de 6 luni sa nu acumulezi mai mult de 15 puncte, altfel se ridica permisul.
La trecerea celor 6 luni, se radiaza tot ce ai acumulat in acest timp si nu depaseste maximul, adica toate cele 12 puncte.
Apoi o iei din nou cu alte 6 luni de la data acumularii primelor puncte.
deci odata cu primele puncte se incepe data de evidenta a punctelor si daca in acest timp mai iau puncte kiar daca le iau cu doua zile inainte de expirarea celor 6 luni toate punctele vor fi sterse inclusiv cele mai recente.va multumesc foarte bune precizari!
Punctele se anuleaza doar cele la cere au trecut cele 6 luni din momentul in care le-ati primit. Deci se anuleaza cele 10 puncte si ramaneti cu cele 2 puncte inca 6 luni de la data primirii.:
"Art.103. - (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savârsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
.......
(4) Punctele de penalizare se anuleaza la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei.
(5) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pâna în acel moment.
(6) În cazurile prevazute la alin.(1), contravenientul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, are resedinta, în termen de 5 zile de la primirea înstiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere.
(7) Neprezentarea contravenientului în termenul prevazut la alin.(6), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin.(1) lit.a) si b)."