avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REFERAT ANGAJAT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REFERAT ANGAJAT

Impotriva unui angajat care minte si deranjeaza ceilalti angajati cu vorbe urate sau foloseste un ton neadecvat cu acestia(ii ia la rost pentru ca s-au luat sefii de el ca nu si-a facut munca spunnandu-le ca de ce l-au parat) ce masuri se pot lua? din cate am inteles trebuie facute 3 referate si abia apoi i se poate retine din salariu.
UN RASPUNS URGENT VA ROG
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: flori2006 , utilizator 10:20, 29 Aprilie 2010
nu este nevoie sa asteptati sa se faca 3 referate.
unul este suficient
dupa ce seful ierarhic superior al salariatului problema intocmeste referatul trebuie sa-l prezinte conducerii. apoi trebuie initiata procedura cercetarii disciplinare prealabile care trebuie respectata intocmai cum este in Codul muncii.

de mentionat ca nu este necesar sa se ia la rand sanctiunile prevazute in ordinea in care ele sunt stipulate. functie de gravitatea faptei se poate sari peste unele sanctiuni.
Condiţia necesară şi suficientă pentru declanşarea răspunderii disciplinare este abaterea disciplinară.

Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Pentru ca o faptă săvârşită de un salariat să fie calificată abatere disciplinară este necesar să fie analizate elementele constitutive ale faptei, a căror întrunire să justifice aplicarea răspunderii disciplinare.

Sancţiunile disciplinare generale prevăzute în mod expres şi limitativ în art.264 din Codul muncii sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ii pot da in judecata? bebe.apostol bebe.apostol fiind internat in spital mi s-au facut 3 referate de catre seful meu,care mi s-au adus la cunostiinta dupa 1 luna si 1 saptamana cand m-am reintors din ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate adriea2007 adriea2007 Daca un salariat are mai mult de 3 absente nemotivate i se poate desface contractul de munca fara a mai trece prin comisia de disciplina? Cu stima, (vezi toată discuția)
Referat sanctiune disciplinara bogdan30ro bogdan30ro Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Am un sef care a fost jignit de un salariat. Seful a venit la mine si mi-a zis ca, pentru al sanctiona, trebuie sa-i fac un ... (vezi toată discuția)