avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... profesorii sunt functionari publici ?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

profesorii sunt functionari publici ?

Buna ziua ,

profesorii sunt functionari publici ? pot fi incadrati la purtare abuziva ?

merci
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:22, 2 Mai 2010
Profesorii nu sunt functionari publici in sensul legii 188/1999; dar, art. 147 din codul penal defineste notiunea de "functionar".
De altfel, iata si decizia 276/2002 a Curtii Constitutionale, unde se face o referire la diversele notiuni intalnite in Codul Penal:
......."Curtea Constituţională constată că a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 144 lit. c) din Constituţie, ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 şi 23 din Legea nr. 47/1992, republicată, să soluţioneze excepţiile de neconstituţionalitate ridicate.
Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 145 şi 147 din Codul penal, care cuprinde si urmatoarele::
....- Art. 145: Cod Penal "Prin termenul public se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.;
- Art. 147 Cod Penal: Prin funcţionar public se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.
Prin funcţionar se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.
...
...............Curtea respinge exceptia de neconstitutionalitate".

Deci, profesorii sunt considerati functionari, in acceptiunea Codului Penal, nu insa si functionari publici.
Purtarea abuziva este abuziva , indiferent ce functionar este, sau ce profesie are o persoana care se abate de la deontologia profesionala, de la un comportament adecvat.
lndines a scris:

Purtarea abuziva este abuziva , indiferent ce functionar este, sau ce profesie are o persoana care se abate de la deontologia profesionala, de la un comportament adecvat.

profesorii sunt bugetari...nu sunt functionari publici. si fiecare categorie din sistemul bugetar are un cod deontologic potrivit caruia isi desfasoara activitatea.
totodata, fiecare autoritate/institutie publica are un rof si un roi.
Profesorii nu au fost si nu sunt functionari publici. Toate categoriile de functii publice sunt prevazute in anexa Legii nr. 188/1999. Cititi, mai jos, un extras din anexa, cu functiile publice generale de executie si cu functiile publice specifice.

I. Funcţii publice generale
(...)
C. Funcţii publice de execuţie
1. consilier, consilier juridic, auditor, expert, inspector;
2. referent de specialitate;
3. referent.
II. Funcţii publice specifice
A. Funcţii publice de conducere
1. arhitect-şef.
B. Funcţii publice de execuţie
1. inspector de concurenţă;
2. inspector vamal;
3. inspector de muncă;
4. controlor delegat;
5. expert în tehnologia informaţiilor şi a telecomunicaţiilor;
6. comisar.
C. Alte funcţii publice specifice
1. manager public.
mihaelay a scris:

Buna ziua ,

profesorii sunt functionari publici ? pot fi incadrati la purtare abuziva ?

merci



Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin potrivit contractului individual de muncă, precum şi pentru încălcarea normelor de comportare care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public sau functionar? sake sake Buna ziua, Am o disputa cu niste colegi, referitor la: Art. 145 - Public Prin termenul „public“ se înţelege tot ce priveşte autorităţile ... (vezi toată discuția)
Un maistru intr-o intreprindere de armament a statului e functionar public? andreyalex andreyalex daca tatal meu e maistru intr o intreprindere de armanent a statului e functionar public? (vezi toată discuția)
Abuz profesor facultate ady76 ady76 sunt student anul 3 fr drept la facultatea x in cluj am sustinut sesiunea de vara cu succes in afara unui examen unde s_au intamplat urmatoarele>am predat ... (vezi toată discuția)