Buna! Sunt cetatean al Republicii Moldova, casatorita de aproape 2 ani cu un cetatean roman. Am detinut pentru 1 an permis de sedere in Romania. La moment este expirat, motivul fiind stabilirea pentru o perioada in Grecia. La momentul incheierii casatoriei ni s-a spus ca pot obtine cetatenia Romaniei dupa 5 ani. In cazul in care eu acesti 5 ani i-am locuit impreuna cu sotul in alt stat, mai pot obtine cetatenia romana sau e nevoie de 5 ani locuiti in Romania. Ce imi recomandati.... sa imi refac actul de rezidenta sau exista o alta procedura legala? Va multumesc aniticipat!!!
Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, locuieste in mod legal, continuu si statornic pe teritoriul statului roman de cel putin 7 ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani;
b) dovedeste prin comportarea si atitudinea sa loialitate fata de statul si de poporul roman;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate mijloacele legale de existenta;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei.
Obligatia casatoriei timp de 5 ani cu un cetatean roman nu mai este conditionata de lege de a fi locuit in toata aceasta perioada in Romania.
In concluzie, trebuie sa indepliniti cei 5 ani de casatorie cu cetateanul roman, indiferent unde veti locui, apoi veti depune actele pentru obtinerea cetateniei.