avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... cetatenie
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

cetatenie

Buna! Sunt cetatean al Republicii Moldova, casatorita de aproape 2 ani cu un cetatean roman. Am detinut pentru 1 an permis de sedere in Romania. La moment este expirat, motivul fiind stabilirea pentru o perioada in Grecia. La momentul incheierii casatoriei ni s-a spus ca pot obtine cetatenia Romaniei dupa 5 ani. In cazul in care eu acesti 5 ani i-am locuit impreuna cu sotul in alt stat, mai pot obtine cetatenia romana sau e nevoie de 5 ani locuiti in Romania. Ce imi recomandati.... sa imi refac actul de rezidenta sau exista o alta procedura legala? Va multumesc aniticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:26, 28 Aprilie 2010
Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, locuieste in mod legal, continuu si statornic pe teritoriul statului roman de cel putin 7 ani sau, in cazul in care este casatorit cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani;
b) dovedeste prin comportarea si atitudinea sa loialitate fata de statul si de poporul roman;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate mijloacele legale de existenta;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei.
Obligatia casatoriei timp de 5 ani cu un cetatean roman nu mai este conditionata de lege de a fi locuit in toata aceasta perioada in Romania.
In concluzie, trebuie sa indepliniti cei 5 ani de casatorie cu cetateanul roman, indiferent unde veti locui, apoi veti depune actele pentru obtinerea cetateniei.
Reface-ti-va si actul de rezidenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pt dobandirea cetateniei prin casatorie vidrean61 vidrean61 anul asta avem 5 ani de la casatorie,sotia din Ucraina,de origine romana,vorbitoare de limba romana,actualmente rezidenti in italia,dar si rezinenta in Romania ... (vezi toată discuția)
Acordare cetatenie romana prin casatorie josey josey buna ziua!sunt o romanca casatorita cu un cetatean iordanian de aproximativ 2 ani de zile. Sotul meu are card de rezident al Romaniei, valabil pe un an,dar din ... (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie romana DorisMC DorisMC Buna ziua, sunt cetatean roman si locuiesc in Anglia din 2007. Am drept de rezidenta in Anglia din 2014. Detin proprietate in Romania Partenerul meu cetatean ... (vezi toată discuția)