avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recurs in interesul legii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recurs in interesul legii

Daca vom analiza prevederile legii procesual penale observam ca se enunta obligativitatea in aplicare a solutiilor pronuntate pe temeiul art.414 indice 2 cpp.In practica totusi aceste decizii sunt preferential considerate obligatorii.Stie cineva DE CE?
Cel mai recent răspuns: Thunder42 , utilizator 12:50, 14 Septembrie 2010
de ce nu ati considera asa?
avocat_lasco -Adica?
De ce preferential?Sunt obligatorii.
Conform legii da.Dar ce inseamna legea in Romania de astazi?Este interesanta optiunea exprimata in instante,de orice grad,cu privire la obligativitatea acest ora.In speta Decizia IX din 2005 nici astazi nu se aplica obligatoriu.Jurisprudenta este numai un izvor formal de drept.Iata de ce achiesez la opinia specialistilor prin care in penal cu precadere jurisprudenta sa fin considerata izvor de drept si sa se creeze posibilitatea ca in temeiul unei decizii cu privire la un recurs in interesul legii legiuitorul sa fie obligat la modificarea normei juridice conform dispozitivului acesteia.Ce parere aveti?
Eu nu stiu despre ce vorbiti.
In cazurile mele recursul in interesul legii a contat.
Va reamintesc ca, in baza art 414 indice 2 alin. (3) C pr. pen., dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante.Este vorba de decizia pronuntata.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Jurisprudenta ccr stelarman stelarman Buna seara! O intrebare simpla (cred eu): Cat de obligatoriu este ca CCR sa tina cont in luarea unei decizii de propria jurisprudenta? (vezi toată discuția)
Neconstitutional jamesdean jamesdean a facut cineva o cerere de neconstitutionalitate a eliminarii apelululi prin legea 202/2010 (vezi toată discuția)
Insulta și calomnia - revalidate de ccr Patrick_ Patrick_ Iata comunicatul CCR din 29.04.2013, care anunta ultima isprava a „judecatorilor” CCR: [i]„[b]COMUNICAT – 29.04.2013[/b]... II. In ... (vezi toată discuția)