Exista vreun impediment legal pentru a folosi procedura SOMATIEI DE PLATA, in locul Legii 64 daca este vorba de o suma mai mare datorata pentru neachitarea unor lucrari efectuate conform unui contract asumat si semnat?
Da, desigur. Ceea ce eu intrebam, insa, era daca exista o limita de suma pana la care pot apela la aceasta procedura. Am inteles din raspunsul Dlui.Avocat ca ar fi intr-adevar o suma limita, respectiv 100.000 Lei. Multumesc oricum pentru raspuns.
Nu, ati inteles gresit nu este vorba de vreo suma limita pentru a putea formula o cerere pentru a va putea recupera creanta in temeiul O.G. 5/2001 - deci pe calea somatiei de plata.
Este vorba de competenta materiala a instantelor. Astfel, asa cum am precizat, daca dvs. aveti de recuperat o creanta, certa, lichida si exigibila pana in 100.000 Ron, veti formula cererea de somatie de plata la Judecatorie. Daca aveti de recuperat o creanta, certa, lichida si exigibila, de peste 100.000 Ron veti formula cererea de somatie de plata dar la Tribunal.
In consecinta, puteti formula cererea de somatie de plata indiferent de nivelul creantei care o aveti de recuperat, doar ca trebuie sa stabiliti competenta - Judecatorie sau Tribunal.