am o neclaritate: daca o persoana a facut o reclamatie impotriva unei persoane in temeiul art 215 ind 1 (inselaciunea), procurorul a emis o ordonanta de neincepere a urmariri penale impotriva invinuitei. Reclamantul a facut recurs in instanta, la ordonanta procurorului de neincepere a urmaririi penale si instanta a dispus retrimiterea cauzei la parchet pentru continuarea cercetarilor. Numai ca dupa ce parchetul si-a finalizat cercetarile, a mai emis o ordonanta de neincepere a urmaririi penale impotriva invinuitei. Reclamantul iar a facut recurs la instanta competenta. Avand in vedere ca se apropie termenul, pot invoca autoritatea de lucru judecat?, sau o sa ma plimb intre parchet si instanta ori de cate ori procurorul emite o ordonanta sau rezolutie de neincepere a urmaririi penale sau de ficare data cand face asta recurs?
fiecare plangere impotriva actelor procurorului are ca obiect actu x (de ex.: rezolutie) cu nr. y emis in data de z.
Nu poate fi autoritate de lucru judecat daca a fost anterior (chiar daca in aceeasi cauza) atacat un alt act al procurorului.
Va plimbati in instanta pana cand un judecator va fi multumit de urmarirea penala efectuata in cauza.
Ia sa zic cum vad eu lucrurile:
In mod normal instanta cand a trimis prima data dosarul inapoi la procuror sa continue cercetarile trebuia sa-i spuna si ce anume trebuie sa cerceteze. Asa este legal. Insa daca procurorul a gasit un alt motiv decat cel de la prima rezolutie(ordonanta cum ii ziceti), atunci poate sa dea o noua rezolutie de neincepere, caz in care nu exista autoritate de lucru judecat. In cazul in care motivul celei de a doua rezolutie coincide cu motivul de la prima rezolutie, atunci este autoritate de lucru judecat.
Sa fiu mai explicita...
Motivul pentru care instanta a dispus la primul recurs retrimiterea dosarului la parchet, a fost constituit de faptul ca reclamantul dorea sa administreze noi probe in cauza. (sigur putea face acest lucru si in instanta daca judecatorul retinea dosarul pentru judecare). La Parchet insa, nu a administrat nici o proba, care sa il determine pe procuror sa emita o ordonanta sau rezolutie de incepere a urmaririi penale impotriva paratei. Procurorul a considerat ca probele administrate de reclamant nu sunt concludente ... si a mai emis o ordonanta de neincepere a urmariri penale. Reclamantul a facut recurs, din acelasi motiv: doreste sa mai administreze noi probe in cauza...
Pt a evita plimbarea la nesfarsit a dosarului, cereti dvs ca in cazul in care i se admite cererea sa nu se mai trimita la procuror ci sa ramana in instanta pt judecare. Astfel, daca instanta considera ca sunt cazuri de achitare sau incetare a procesului, atunci ati terminat si cu aceste sicane.
Alte discuții în legătură
Raspuns parchet
dodorel62
Am facut o plangere la parchet pentru o persoana,acesta a trimes sesizarea mea la politie pentru cercetare,mi sa luat declaratie la politie si nu am renuntat ... (vezi toată discuția)