avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerere in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerere in revendicare

Acum 2 ani am cumparat o garsoniera.
Cel care era proprietar, a murit, iar eu am cumparat de la tatal defunctului necasatorit.
Cel de la care am cumparat(tatal defunctului), avea certificat de mostenitor de la notar si actul de vanzare-cumparare al defunctului asa ca notarul a facut actul de vanzare-cumparare intre mine si tatal defunctului.
Toate bune si frumoase, pana acum o saptamana cand am primit citatie de la fiica nelegitima a defunctului prin care solicita o comparatie de titluri de proprietate si cerere in revendicare.
Eu am fost cumparator de buna-credinta, dar totusi exista o mostenitoare care e recunoscuta de defunct pentru ca are numele lui in certificatul de nastere chiar daca defunctul nu a fost casatrit.
Mi-am luat un avocat care zice ca am sanse sa raman cu locuinta cam 50%.
Ce pot face?
Eu nu cred ca mai pot sa recuperez nimic de la cel care mi-a vandut (tatal defunctului).
Cel mai recent răspuns: lukacs , utilizator 11:24, 27 Martie 2007
Mentionez ca cel care mi-a vandut, a obtinut dreptul la mostenire nelegal, dar eu n-am stiut si nici notarul care ne-a incheiat actul de vanzare-cumparare nu a stiut, deci intr-un fel e mai bine caracterizata mostenitoarea fata de mine care sunt doar cumparator de buna-credinta.
Nu va pot spune sansele, insa va pot spune ca sunteti beneficiarul teoriei asa numite a "mostenitorului 'aparent".
Asta inseamna ca in teorie stati bine:). In fapt..... depinde de situatia reala
Cand a murit fiul celui de la care ati cumparat? Cand s-a eliberat certificatul de mostenitor?
Actiunea pornita de fiica nu poate fi o actiune in revendicare pentru ca prin ea ar insemna sa conteste chiar calitatea de proprietar a celui care a lasat mostenirea.
Daca s-a eliberat un certificat de mostenitor iar ea are pretentii la mostenire trebuia sa ceara anularea certificatului de mostenitor in termenul de prescriptie de trei ani....Fara o astfel de anulare nu merge revendicarea asa tronc-hodoranc (parerea mea).
O alta idee ar fi (dar nu am prea intalnit-o in practica si mi-e cam lene la ora asta sa citesc toata teoria) ca actiunea poate fi o petitie de ereditate - la fel de prescriptibila in trei ani.
La data de 19 aprilie 2005 am cumparat eu de la pretinsul mostenitor(tatal defunctului), iar proprietarul a murit cu 4 luni inainte.
Am inteles ca actiunea in revendicare este legala pentru ca ea, fata defunctului are dreptul 100% asupra imobilului pentru ca are numele tatalui in certificatul de nastere.
Mostenitorul de la care am cumparat eu, tatal defunctului am inteles ca a folosit documente false pentru a obtine mostenirea si anume a declarat la notar ca fiul lui, defunctul proprietar nu are copii, desi el stia ca are copii.
Notarul care ne-a facut noua actul de vanzare-cumparare s-a bazat pe certificatul de mostenitor obtinut de cel care mi-a vandut si pe faptul ca defunctul n-a fost casatorit in rest toate actele erau in regula, singura problema e ca vanzatorul a ascuns faptul ca defunctul mai avea o fata.
In afara de asta, vanzatorul(tatal defunctului) am inteles ca nu avea nici un drept, pentru ca mostenirea e toata a fetei de care eu nu am stiut pana acum 2 saptamani.
Daca e asa cum spuneti, daca ati cumparat un bun individualizat (adica nu mostenirea sau o parte din ea), daca puteti dovedi ca ati crezut cu adevarat ca cel ce va vandut este unicul mostenitor si ca acesta era cunoscut ca atare, atunci aveti toate sansele sa castigati procesul:)

Alte discuții în legătură

Anulare act valentin popescu valentin popescu In anul 2000 unul dintre copii aduce imbunatatiri casei pasrintesti cu resurse proprii(material si financiar)In anul 2002 i se fac act vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)
Am drept la apartament? danielasima danielasima Tatal meu a murit in 1997 parintii mei fiind despartiti atunci eu locuiam cu mama mea. Fratele tatalui a vandut apartamentul proprietate a tatalui din deva. Eu ... (vezi toată discuția)
Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)