avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitate certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitate certificat mostenitor

Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore).

Procedura succesorala notariala se deschide dupa expirarea termenului de 6 luni de catre sotie + 1 fiica; acestea dau declaratii pe proprie raspundere ca au acceptat succesiunea in mod tacit si ca nu mai exista alti mostenitori in afara de ele, in sensul ca aceasta fiica este unicul copil al defunctului.

Obtin certificatul de mostenitor ( sotia cu o cota de 1/4, iar fiica - 3/4) si procedeaza la vanzarea bunurilor( terenuri) ce alcatuiesc masa succesorala.

Celelalte 2 fiice descopera acest lucru abia dupa aproape 10 ani de la moartea tatalui ( cu precizarea ca acestea nu locuiesc in tara). Ce sanse au sa obtina nulitatea absoluta a certificatului de mostenitor pentru frauda la lege si cauza ilicita?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:17, 20 Iunie 2008
#-o sa nu se prescrie... dar incercarea moarte n-are
Multumesc!
Aveam in vedere nulitatea absoluta ( frauda la lege, cauza ilicita!) care este imprescriptibila.
Actiunea este imprescriptibila.
Vanzarea facuta catre un tert nu va fi afectata ca urmare a admiterii actiunii dvs.
Cumparatorul este de buna-credinta.

avocat Claudiu Lascoschi
Da, asa este. Multumesc pentru raspuns!
Principala problema consta in faptul ca cele 2 fiice netrecute in certificatul de mostenitor au dificultati in a proba acceptarea succesiunii in termenul de 6 luni, practic, in a demonstra calitatea procesuala activa (interesul).
Consider ca, fiind vorba de nulitate absoluta si avand calitate de mostenitori au calitate procesuala activa.Dupa anularea certificatului de mostenitor se vor judeca pe acest aspect.Este irelevant aspectul calitatii procesuale intrucat este vorba de nulitate absoluta.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - anulare, prescriptie andreicosminus andreicosminus Am urmatoarea speta: De pe urma a doi defuncti X si Y, raman 5 descendenti: A, B, C, D, E. Unul din acesti 5 descendentii si anume A- este predecedat ... (vezi toată discuția)
Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune labuta labuta Lamuriti-ma va rog.Daca nu deschid succesiunea in termen de 6 luni nu mai am dreptul la nimic(eu sunt una din fiicele decedatului)Asta cred ca inseamna ... (vezi toată discuția)