avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Lamuriti-ma va rog.Daca nu deschid succesiunea in termen de 6 luni nu mai am dreptul la nimic(eu sunt una din fiicele decedatului)Asta cred ca inseamna aceeptarea succesiuni.Mosteneste alcineva partea mea?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:07, 15 August 2010
Este recomandabil sa acceptati mostenirea in termenul de 6 luni...
Termenul de 6 luni priveste acceptarea mostenirii si nu deschiderea acesteia.
Deschiderea mostenirii are loc odata cu moartea defunctului. Din acest moment se va calcula termenul de prescriptie de 6 luni.
O seara buna,
T. Claudiu
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
ContSters119945, utilizator
T.Claudiu a scris:

daca in acest termen ati acceptat mostenirea (ex.: v-ati procurat certificatul de mostenitor), mostenirea va putea fi dezbatuta ulterior,
T. Claudiu


:-/
Dezbaterea mostenirii se finalizeaza cu emiterea certificatului de mostenitor. Asa ca, nu prea pricep ce s-ar mai dezbate dupa ce s-a procurat certificatul.

Succesiunea o deschide Dumnezeu (Succesiunile se deschid prin moarte. Data deschiderii succesiunii = data mortii). Omul o dezbate.
Termenul de 6 luni este termenul de prescriptie al dreptului de OPTIUNE succesoarala. Un fel de ...Dumnezeu imi da, dar nu-mi baga-n traista. (Nimeni nu este obligat sa primeasca o mostenire ce i se cuvine).

Succesibilul (= posibilul mostenitor cu vocatie/chemare eventuala la mostenire, datorita legaturii lui de rudenie cu mortul) trebuie sa se hotarasca, in termen de 6 luni de la data mortii, daca vrea sau daca nu vrea mostenirea (titlul de mostenitor).
Daca vrea, accepta mostenirea. (expres, prin declaratie, sau tacit - prin savarsirea unor acte sau fapte care lasa sa se presupuna neaparat/fara echivoc intentia de acceptare). Daca nu vrea, renunta la ea (prin declaratie autentica).
Daca nici nu o accepta, dar nici nu renunta la ea (adica, mai pe romaneste, se comporta ca si cum l-ar durea-n cot) poate fi socotit strain de mostenire prin neacceptare.

Termenul de optiune succesorala poate aparea ca fiind lipsit de importanta DACA mostenitorii se inteleg (pentru ca isi pot recunoaste reciproc calitatea de mostenitori/ acceptanti tacit, chiar daca a trecut o gramada de vreme de la expirarea acestui termen). Dar incepe sa aiba a naibi de mare importanta atunci cand nu exista intelegere intre mostenitori. (”Eu am acceptat. Tu cum dovedesti ca ai acceptat in termen?”) Din acest motiv e preferabil sa fie data o declaratie de acceptare.

Succesibilii sunt chemati la mostenire intr-o anumita ordine (clase de mostenitori). Daca nici un mostenitor din clasa I (clasa descendentilor) nu vrea (renunta) sau nu accepta mostenirea, ea poate fi acceptata de mostenitori din clasa urmatoare (clasa ascendentilor privilegiati = parintii si a colateralilor privilegiati = fratii si surorile defunctului) etc...

Dvs. spuneti ca sunteti una din fiicele defunctului. Daca nu acceptati mostenirea (daca nu puteti face dovada ca ati acceptat, fie si tacit, mostenirea in termenul de 6 luni), ea va fi culeasa de ...celelalte fiice ale defunctului.
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
romascanu, moderator
mai pe scurt: daca nu ati dezbatut succesiunea in termen de 6 luni de la data decesului tatalui d-voastra si daca exista neintelegere intre d-voastra si ceilalti posibili mostenitori, va trebui sa dovediti ca ati acceptat succesiunea in mod tacit; adica, locuiti in imobilul ce face parte din masa bunurilor succesorale, achitati impozit ptr. acesta, etc.
avocat Cristina Popescu
Pentru a evita toate probleme aratate este recomandabil sa mergeti la notar pentru acceptarea mostenirii si sa dati o declaratie in fata acestuia.
Apoi, puteti astepta si 7 ani daca nu aveti bani...
Declaratia data in fata notarului va costa cel mult 100 lei si va pune la adapost de eventuale probleme juridice ulterioare.
Daca deschideti direct proces in cele 6 luni nu mai este necesar sa dati acea declaratie notariala.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire prnguido prnguido Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)