avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor - anulare, prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor - anulare, prescriptie

Am urmatoarea speta:
De pe urma a doi defuncti X si Y, raman 5 descendenti: A, B, C, D, E.
Unul din acesti 5 descendentii si anume A- este predecedat (decesul are loc in anul 1974). A are la randul lui 3 copii, la care s-ar aplica institutia reprezentarii.
Ceilalti 4 mostenitori ai lui x si Y, in anul 1989, se prezinta pe ascuns la notar si obtin pe ascuns de cei 3 descendenti ai lui A - un certificat de mostenitor, in care nu mentioneaza nimic nici de A nici de descendentii sai, cu toate ca acestia nu erau renuntatori la mostenirea lui X si Y si erau majori la data dezbaterii procedurii notariale.
Cei trei descendenti ai lui A afla in anul 2008 de acest certificat de mostenitor.
Pot sa cer in instanta anularea lui, chiar daca am depasit cei 3 ani de la eliberarea lui?
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 07:05, 1 Decembrie 2008
x si y au decedat in acelasi timp ? ce relatie de rudenie este intre x si y ?
Unii autori consideră că acţiunea în petiţie de ereditate (acţiunea prin care un moştenitor cere recunoaşterea calităţii sale, precum şi predarea bunurilor, în contradictoriu cu pretinşi moştenitori sau chiar cu alţi moştenitori legali) este prescriptibilă în termenul general de prescripţie prevăzut de Decretul 167/1958, adică în trei ani.

Ceea ce nu înseamnă că nu merită să încercaţi. Nu am la îndemînă jurisprudenţă cu privire la acest aspect. Poate alţi colegi vă pot ajuta, îndicîndu-vă hotărîri judecătoreşti în materie.

Liviu S.Bordaş
"Ceilalti 4 mostenitori ai lui x si Y, in anul 1989, se prezinta pe ascuns la notar si obtin pe ascuns de cei 3 descendenti ai lui A - un certificat de mostenitor, "
@ andreicosmin
:O Oare cum au reusit sa se prezinte in fata notarului public daca erau ascunsi ?
cu toate ca succesorii lui A nu erau renuntatori la mostenirea lui X si Y vor fi tinuti sa dovedeasca ca au acceptat succesiunea acestora in termenul legal .Ori cum X si Y au decedat prin 1989 , ceilalti descendenti B C D E prezentandu-se "pe ascuns la notar " in acel an , nimic nu-i oprea pe succesorii lui A sa se prezinte si ei "tot pe ascuns " la acelasi notar sau la altul in acelasi interval legal ca sa declare ca accepta succesiunea lui X si Y cu atat mai mult cu cat erau si majori .
X si Y nu au decedat in acelasi timp si aveau calitatea de soti.
Eu va intrebam daca se poate cere anularea acelui certificat de mostenitor si nu ce puteau sa faca si nu au facut.
Cand m-am referit pe ascuns, m-am referit la situatia in care procedura succesorala notariala s-a desfasurat fara incunostiintarea tuturor mostenitorilor.
In plus, cei trei descendenti ai lui A, au aflat abia in anul 2008 de acel certificat de mostenitor, certificat de mostenitor care oricum nu cuprindea toate bunurile din masa succesoarala a lui X si Y.
Referitor la ceea ce sustineti dvs ("nimic nu-i oprea pe succesorii lui A sa se prezinte si ei "tot pe ascuns " la acelasi notar sau la altul."), nu-si are aplicabilitate in speta, pe de o parte avand in vedere data cand au aflat de acel certificat de mostenitor, iar pe de alta parte atata vreme cat s-a emis deja un certificat de mostenitor, singura lor posibilitate juridica este de a-l anula.
Intrebarea mea este: ce se poate face pentru descendentii lui A
B-)

Alte discuții în legătură

Succesiunea - vanzarea unui teren aflat in indiviziune adriana_25 adriana_25 Un teren ce apartinea bunicului meu si actualei lui sotii, bun comun, a fost vandut de aceasta fara a fi deschisa vreo succesiune si fara stirea celor 4 ... (vezi toată discuția)
Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta m.ben m.ben am un frate mort de 20 de ani si de cate ori am intrebat sotia lui de succesiune imi spunea ori ca nu are bani ori ca e bolnava etc.De curand am aflat ca a ... (vezi toată discuția)