Am urmatoarea speta:
De pe urma a doi defuncti X si Y, raman 5 descendenti: A, B, C, D, E.
Unul din acesti 5 descendentii si anume A- este predecedat (decesul are loc in anul 1974). A are la randul lui 3 copii, la care s-ar aplica institutia reprezentarii.
Ceilalti 4 mostenitori ai lui x si Y, in anul 1989, se prezinta pe ascuns la notar si obtin pe ascuns de cei 3 descendenti ai lui A - un certificat de mostenitor, in care nu mentioneaza nimic nici de A nici de descendentii sai, cu toate ca acestia nu erau renuntatori la mostenirea lui X si Y si erau majori la data dezbaterii procedurii notariale.
Cei trei descendenti ai lui A afla in anul 2008 de acest certificat de mostenitor.
Pot sa cer in instanta anularea lui, chiar daca am depasit cei 3 ani de la eliberarea lui?
Unii autori consideră că acţiunea în petiţie de ereditate (acţiunea prin care un moştenitor cere recunoaşterea calităţii sale, precum şi predarea bunurilor, în contradictoriu cu pretinşi moştenitori sau chiar cu alţi moştenitori legali) este prescriptibilă în termenul general de prescripţie prevăzut de Decretul 167/1958, adică în trei ani.
Ceea ce nu înseamnă că nu merită să încercaţi. Nu am la îndemînă jurisprudenţă cu privire la acest aspect. Poate alţi colegi vă pot ajuta, îndicîndu-vă hotărîri judecătoreşti în materie.
"Ceilalti 4 mostenitori ai lui x si Y, in anul 1989, se prezinta pe ascuns la notar si obtin pe ascuns de cei 3 descendenti ai lui A - un certificat de mostenitor, "
@ andreicosmin
:O Oare cum au reusit sa se prezinte in fata notarului public daca erau ascunsi ?
cu toate ca succesorii lui A nu erau renuntatori la mostenirea lui X si Y vor fi tinuti sa dovedeasca ca au acceptat succesiunea acestora in termenul legal .Ori cum X si Y au decedat prin 1989 , ceilalti descendenti B C D E prezentandu-se "pe ascuns la notar " in acel an , nimic nu-i oprea pe succesorii lui A sa se prezinte si ei "tot pe ascuns " la acelasi notar sau la altul in acelasi interval legal ca sa declare ca accepta succesiunea lui X si Y cu atat mai mult cu cat erau si majori .
Eu va intrebam daca se poate cere anularea acelui certificat de mostenitor si nu ce puteau sa faca si nu au facut.
Cand m-am referit pe ascuns, m-am referit la situatia in care procedura succesorala notariala s-a desfasurat fara incunostiintarea tuturor mostenitorilor.
In plus, cei trei descendenti ai lui A, au aflat abia in anul 2008 de acel certificat de mostenitor, certificat de mostenitor care oricum nu cuprindea toate bunurile din masa succesoarala a lui X si Y.
Referitor la ceea ce sustineti dvs ("nimic nu-i oprea pe succesorii lui A sa se prezinte si ei "tot pe ascuns " la acelasi notar sau la altul."), nu-si are aplicabilitate in speta, pe de o parte avand in vedere data cand au aflat de acel certificat de mostenitor, iar pe de alta parte atata vreme cat s-a emis deja un certificat de mostenitor, singura lor posibilitate juridica este de a-l anula.
Intrebarea mea este: ce se poate face pentru descendentii lui A
B-)
Nulitate absoluta
m.ben
am un frate mort de 20 de ani si de cate ori am intrebat sotia lui de succesiune imi spunea ori ca nu are bani ori ca e bolnava etc.De curand am aflat ca a ... (vezi toată discuția)