avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea - vanzarea unui teren aflat in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea - vanzarea unui teren aflat in indiviziune

Un teren ce apartinea bunicului meu si actualei lui sotii, bun comun, a fost vandut de aceasta fara a fi deschisa vreo succesiune si fara stirea celor 4 descendenti mostenitori acum 10 ani. 2 dintre acestia sunt decedati, insa nepotii mostenesc prin reprezentare, respectiv retransmitere. Insa, cum ar putea fi desfiintata vanzarea-cumpararea facuta de catre sotie supravietuitoare cu nesocotirea drepturilor copiilor? sau cum poate fi reglementata situatia (ce sorti de izbanda ar avea o actiune de iesire din indiviziune?)? este posibil ca dupa atata timp sa poata fi facuta si o plangere penala, in ce baza (fals in declaratii)?:(
Cel mai recent răspuns: adriana_25 , utilizator 20:13, 2 Noiembrie 2010
Respectivul teren era singurul bun care a ramas mostenire?
E destul de greu sa anulati un contract de vanzare cumparare dupa 10 ani, cu atat mai mult cu cat cumparatorul beneficiaza de prezumtia dobandirii cu buna credinta.
Ma gandesc ca daca sunt si alte bunuri ar putea sa compenseze sau puteti primi partea ce vi s-ar cuveni din valoarea terenului sau din pret (depinde cum va faceti apararea).
puteti sa promovati o actiune in instanta prin care sa solicitati instantei nulitatea absoluta a actului de vanzare-cumparare.
ut
eti sa promovati o actiune in instanta prin care sa solicitati instantei nulitatea absoluta a actului de vanzare-cumparare.


Pe ce motiv?

buna ziua.
problema este destul de dificila .. intrebarea care se pune este daca succesorii descendenti ai defunctului bunic au acceptat sau nu succesiunea in termenul legal.
daca bunica in calitate de sotie supravietuitoare a procedat la dezbaterea succesiunii cu omiterea celorlalti succesori, respectiv descendentii defunctului, dansa poate invoca in instanta prescriptia dreptului de optiune succesorala.
la fel insa, ceilalti succesori "omisi" la dezbaterea succesiunii vor putea cere anularea certificatului de mostenitor ..
daca insa nu s-a dezbatut succesiunea dupa defunct de catre nici unul dintre succesori , descendentii defunctului trebuie sa se adreseze unui notar in vederea eliberarii certificatului de mostenitor.
ulterior, vor putea deschide in instanta o actiune in constatarea nulitatii absolute a contr. de vanzare-cumparare a terenului .
motivul care se poate invoca este lipsa consimtamantului celuilalt coproprietar al terenului - in speta descendentii succesori .
in cazul celor dou descendenti decedati, nepotii .
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
Avocat Roxanel a dat un sfat inteligent. Aprecieri!

Alte discuții în legătură

Succesiune (mostenitor decedat inaintea dezbaterii) dobrelucia49 dobrelucia49 in cazul in care unul din mostenitori a decedat inainte de inceperea actiunii succesorale cine vine la mostenire?sotia supravietuitoare sau copiii ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa bunici alinaramonaburcea alinaramonaburcea Buna ziua, bunicii mai au avut 3 copii dintre care unul a decedat înaintea ambilor bunici intrebarea mea este, nepotul mai are drept la mostenire daca tatăl ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau ce? si de o saptamana elizabeta elizabeta domnilor avocati si consilieri juridici ,buna ziua numele meu este Ana si am urmatoarea problema: ;sant vaduva de 15 ani si pentru ca sotul meua avut ... (vezi toată discuția)