avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota parte mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota parte mostenire

Buna ziua,
Va rog mult o lamurire pentru urmatoarea situatie:
In prezent bunici decedati cu 2 copii in viata si unul era decedat la moartea ultimului bunic.
Copilul decedat are sotie si 2 copii in viata.
Pana in prezent nu s-a facut succesiunea dupa bunici. Nu exista testament sau un alt inscris cu privire la partajul intre copiii bunicilor sau cei 2 nepoti din partea copilului decedat.Exista doar un titlu de proprietate pe numele bunicii(bunica a murit dupa bunicul).
Intrebarile mele sunt:
1 care e cota parte care revine fiecaruia din cei 2 copii ai bunicilor aflati in viata?
2 care e cota parte care revine sotiei copilului decedat al bunicilor?
3 care e cota parte care revine fiecaruia din cei 2 nepoti (copiii copilului decedat al bunicilor)?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: casutza , utilizator 16:22, 7 Septembrie 2016
1. Fiecare copil 1/3 din masa succesorala
2. 1/12
3. Cei 2 copii impreuna 3/12, deci fiecare nepot cate 1/8.

Practic mostenirea se imparte la cei 3 copii. In locul copilului predecedat vin la succesiune sotia spravietuitoare cu o cota de 1/4 si cei doi nepoti cu o cota de 3/4. Aceste cote se aplica la partea de 1/3 cuvenita celui predecedat.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Averea bunicului (primul decedat) de împarte în:
-1/4 soția supraviețuitoare (bunica din speță)
- 3/4 copiii bunicului (1/4 fiecare)


Averea bunicii se împarte între:
- copiii in viață (2) - care iau fiecare 1/3
- și cei 2 nepoții ai celui de-al treilea copil al ei, care a decedat înaintea acesteia. Nepoții vin la moștenire prin reprezentarea părintelui lor predecedat și primesc împreună 1/3 - atât cât ar fi primit și părintele lor, dacă ar mai fi fost in viața.


Soția supraviețuitoare a copilului predecedat nu vine la moștenirea soacrei (bunica din speță) prin reprezentare. Reprezentarea este admisă doar în privința descendenților copiilor defunctului (cei 2 nepoți) și ... mai e un caz, dar nu privește speța. În niciun caz în privința soțului supraviețuitor.

În schimb s-ar putea ca o mică parte din averea socrului (bunicul) să ajungă la soția celui de-al treilea copil prin retransmitere. Mai exact, soția își moștenește soțul. Iar soțul ei (care era în viață la data morții tatălui său/bunicul din speță) a moștenit 1/4 din averea acestuia (după cum am arătat în primul paragraf). Acest 1/4 se moștenește mai departe (retransmitere) de către soția supraviețuitoare (cu o cotă de 1/4 ...din 1/4 și ce o mai fi avut soțul său) și copiii (care au împreună o cotă de 3/4 din averea tatălui lor).
Nu prea văd însă ce avere avea bunicul, fiindcă spuneți că titlul era pe numele bunicii.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
romascanu, moderator
Multumesc mult pentru raspunsuri si promtitudine.
Bunica a murit dupa revolutie, iar bunicul inainte.
Titlul de proprietate este emis dupa revolutie pe numele bunicii si cuprinde intreaga avere pe care o detinea cu bunicul. Copilul decedat al bunicii a murit dupa emiterea titlului de proprietate.
Va rog sa-mi spuneti daca aceste informatii schimba in vreun fel calculul cu privire la cota parte a sotiei supravietuitoare a copilului decedat al bunicilor, precum si cota parte a celor 2 nepoti, caci, inteleg ca in aceasta privinta difera calculul dvs. fata de al celuilalt respondent?
Cu multumiri.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
casutza, utilizator
Actul de partaj care rezulta ca urmare a succesiunii va contine varianta1:
1/3 copil 1 in viata
1/3 copil 2 in viata
1/12 sotia copil decedat
1/8 nepot1
1/8 nepot2

sau

varianta 2:
1/3 copil 1 in viata
1/3 copil 2 in viata
1/3 (sotia copil decedat +2nepoti)

urmand ca familia sotiei copilului decedat cu cei 2 copii ai sai sa-si faca partajul intr-o alta succesiune (alta act)?

Cu multumiri
În urma dezbaterii unei succesiuni rezultă certificatul de moștenitor.
Actul de partaj este altceva. Poate fi făcut imediat, mai târziu sau niciodată.

Nu se adună două moșteniri!
Se dezbat pe rând, în ordinea deceselor.

Deci nu veți vedea vreodată calculele finale prin certificatul de moștenitor, ci doar numele defunctului, masa succesorală, moștenitorii și cotele lor. (cote care sunt prevăzute de lege si pot fi cel mult aduse la un numitor comun, dacă e cazul).

Cotele nu se schimbă.
Spre pildă, cota soțului supraviețuitor în concurs cu descendenții este o pătrime. Întotdeauna. Restul de 3/4 este cota descendenților. (și se imparte la numărul lor).

Ceea ce variaza (de la om la om) este componența masei succesorale.

Dacă vrem să știm cât înseamnă o pătrime (cota) din (de exemplu) turma de oi, jumătatea de pădure și sfertul de pășune (averea mortului menționată la rubrica masa succesoarală) nu avem decât să socotim: în gând, pe ciornă, dar nu pe certificat.

Eu nu v-am dat un calcul, ci ...”formulele” de calcul. Or, dacă mă întrebați de ce diferă ale mele, înseamnă că nu ați înțeles mare lucru din ce am scris. Și cum nu vă am în fața ochilor, nu prea pot pricepe cam de pe unde ați început a ...clipi mai des.

Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2016
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Sotul supravietuitor are dreptul la mostenirile ,,primite'' de sotia decedata??? C_CRISTINA C_CRISTINA In aceeasi casa locuiesc 2 familii: bunicii (din partea mamei), parintii si cei 2 copi majorii, casa apartinand bunicilor. Mama (fata bunicilor) moare. Nu se ... (vezi toată discuția)
Succesiune Elleny Elleny Este urmatoarea speta: In urma decesului lui A si B, a ramas o masa succesorala neimpartita celor 4 copii ai lor. Ulterior mortii celor doi (A si B) decedeaza ... (vezi toată discuția)